Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj je ochoten převzít a provozovat problematickou Sušickou nemocnici po splnění dvou zásadních podmínek

Po splnění dvou rozhodujících podmínek by mohl Plzeňský kraj převzít a provozovat městskou nemocnici v Sušici, která se dlouhodobě potácí v personálních i finančních problémech. Odsouhlasila to aktuálně Rada Plzeňského kraje.

První podmínkou je, že město Sušice převede, neboli daruje, bezúplatně na Plzeňský kraj movitý i nemovitý majetek ve vlastnictví města Sušice, ve kterém je provozována nemocnice za účelem provozování zdravotnického zařízení, to jest poskytování zdravotních služeb. „Druhou podmínkou je, že by v případě že by bylo ukončeno provozování zdravotnického zařízení ve smyslu poskytování zdravotních služeb, bude movitý i nemovitý majetek bezúplatně převeden či darován zpět městu Sušice,“ sdělil po jednání rady kraje náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais (Piráti).

K podmínkách, ze kterých by mohl kraj převzít Sušickou nemocnici dospěli členové speciální pracovní skupiny, kteří pracovali na případném začlenění sušické nemocnice do společnosti Nemocnice Plzeňského kraje. „Se závěrem pracovní skupiny se už seznámilo i vedení města Sušice a bude ho na svém nejbližším zasedání projednávat městská rada,“ dodal náměstek Hais. Tento návrh projedná také Zastupitelstvo Plzeňského kraje, a to již na svém nejbližším zasedání dne 3. dubna 2023.

„V případě že zastupitelstva města Sušice a Plzeňského kraje záměr bezúplatného převodu na Plzeňský kraj schválí, budou následovat další kroky pro uskutečnění tohoto záměru. Bude proveden personální, ekonomický, provozní a výkonnostní audit a budou provedeny znalecké posudky movitého a nemovitého majetku,“ naznačil další kroky k provedení bezúplatného převodu nemocnice v Sušici hejtman Rudolf Špoták (Piráti) s tím, že provozování nemocnice Plzeňským krajem se předpokládá nejdříve od 1. ledna 2024. Závěrem dodal, že v tuto chvíli Plzeňský kraj není schopen garantovat a definovat rozsah poskytovaných zdravotních služeb.

Nemocnice se dlouhodobě potýká s problémy, zejména kvůli nedostatku lékařů. Lůžková chirurgie tam nefunguje už víc než dva roky a od února je kvůli odchodům dalších lékařů uzavřená také lůžková interna. Město letos vyčlenilo v rozpočtu na provoz 30 milionů Kč. Podle vedení města je zachování provozu Sušické nemocnice velmi důležité pro dostupnost zdravotní péče na turisticky významném jihu kraje s velkou spádovostí. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sušická nemocnice

Štítky Plzeňský kraj, Sušická nemocnice, Sušice, převzetí nemocnice, provozování nemocnice, odchod lékařů, nedostatek lékařů, dotace kraje, dotace na provoz nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj je ochoten převzít a provozovat problematickou Sušickou nemocnici po splnění dvou zásadních podmínek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.