Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Transfuzní pracoviště konečně otevře Domažlická nemocnice. Začne nejdříve s odběry krve, plazmu přidá později

Na jaře zprovozní Domažlická nemocnice přímo ve svých prostorách stálé odběrové místo pro dárce krve. Odběry krve bude provádět každé úterý dopoledne. Už jsou připraveny prostory i vybavení. Cílem je zlepšit komfort pro dárce krve z Domažlicka a navýšit zájem o dárcovství v tomto regionu.

Do budoucna se v Domažlicích plánují i odběry plazmy. V současnosti mohou obyvatelé Domažlicka darovat pravidelně krev na transfuzní stanici v Klatovech. Ve spolupráci s Českým červeným křížem jsou pak zajištěny odběry ve frekvenci jednoho až tří měsíců takzvaným výjezdovým způsobem. „Vyjíždíme přímo za dárci a odběry provádíme blízko jejich bydliště. Jezdíme třeba právě do Domažlic, do Klenčí, Horšovského Týna, Staňkova nebo do Bělé nad Rabuzou, kde k odběrům využíváme nejčastěji prostory škol,“ připomíná současné možnosti dárcovství lékařka Jana Zítková, vedoucí lékařka transfuzního oddělení Klatovské nemocnice, které tyto výjezdy zajišťuje.

Výjezdové odběry zůstávají zachovány a s odběrovým místem v Domažlické nemocnici budou prozatím fungovat souběžně. Dárci si budou moci vybrat, jaké místo a čas je pro ně vhodnější. Ne každému totiž výjezdové odběry zcela vyhovují. Částečně kvůli menší frekvenci ale i proto, že jsou v odpoledních hodinách. Většina dárců přitom chodí darovat krev raději ráno. Po uskutečněném odběru mají totiž ze zákona nárok na placené volno v zaměstnání. Nové odběrové místo nabídne vysoký komfort a pohodlí a navýší se jím kapacity odběrů v regionu. A hlavně se očekává, že stálé místo a provozní doba přilákají i nové dárce a omladí se dárcovská základna.  

„Doufáme, že stálé odběrové místo, které doplní již zaběhnuté výjezdové odběry, osloví přímo v Domažlicích nové zájemce o bezplatné dárcovství krve. Ideálně z řad mladých lidí a střední generace, protože bez přílivu nových dárců by v budoucnu čelily transfuzní stanice a to nejen v našem kraji velkým těžkostem,“ doufá v souvislosti s novinkou Jana Hořeňovská, ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže v Domažlicích, jehož členové a zaměstnanci pomáhají s mobilními odběry a propagací bezplatného dárcovství krve v regionu.

Krev odebranou v Domažlicích bude zpracovávat pro konečné využití transfuzní pracoviště Klatovské nemocnice. Jím zpracovanou krev používají nemocnice v Klatovech, Domažlicích a Stodu. V případě krizových situací poskytuje příležitostně klatovská transfuzka krev i nemocnicím v Praze. Zdravotníci krev využívají při léčbě pacientů s potížemi krvetvorby a nemocemi krve, dále při operacích nebo po úrazech, při nichž dojde k velké ztrátě krve. Krevní transfuze tak pomáhají nejen uzdravovat, ale mnohdy přímo zachraňují životy.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com, Domažlická nemocnice

Štítky odběr krve, dárcovství krve, dárci krve, odběrové místo, Domažlická nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Transfuzní pracoviště konečně otevře Domažlická nemocnice. Začne nejdříve s odběry krve, plazmu přidá později  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.