Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Jana dojemně žádá veřejnost o pomoc pro manžela. Bez vhodného dárce kostní dřeně nepřežije

Už léta bojuje se zákeřnou a smrtelnou leukemií Honza Nohejl, manžel a otec dvou dětí. V roce 2019 nemoc porazil, kostní dřeň mu tehdy daroval jeho bratr. Ten ale nebyl úplně ideálním dárcem, nemoc se nyní Honzovi vrátila a udeřila s ještě větší silou. Hledá se pro Honzu vhodný dárce, ale zatím se v registru neobjevil. Jeho manželka Jana se teď s výzvou o pomoc obrátila na veřejnost.

Honza aktuálně leží v plzeňské fakultní nemocnici. „Zase bojujeme, tentokrát s ještě horší prognózou, zase věříme, že vše dobře dopadne. Jak jsme se několikrát přesvědčili, naděje stále existuje, proto věřím, že se nám podaří najít Honzovi vhodného dárce kostní dřeně a bude všechno jako dřív. Zapište se, prosím, do Českého národního registru dárců dřeně a darujte naději na uzdravení našemu tatínkovi i dalším pacientům, kteří na svého dárce teď také čekají. Čím víc nás v registru bude, tím větší šance máme,“ apeluje na veřejnost maminka malé Rozárky a Patrika.

Ve svém dopisu popsala i dojemný příběh a smutný celé mladé rodiny. „Počátek našeho vztahu s Honzou byl tak trochu na dálku. Vyměnili jsme si mnoho zpráv, bydlela jsem totiž tou dobou v Anglii. Nemohla jsem tomu uvěřit, když mě po pár měsících jen tak přiletěl překvapit s kyticí růží v ruce. Na to gesto nikdy nezapomenu! Jako bych ho znala celý život. Bohužel za pár let nám svatební cestu překazila rakovina, kterou Honzovi diagnostikovali měsíc po svatbě,“ píše Jana Nohejlová.

„V době kdy jsme se chystali žít společný život na plné obrátky, jsme se museli seznamovat s neznámou a děsivou situací. Honza absolvoval řadu chemoterapií a na léčbu reagoval dobře a zákeřnou nemoc porazil. Objednali jsme si znovu svatební cestu, ale opět se v září vrátila zákeřná nemoc v horší podobě. Tentokrát leukémie, kdy byla zasažena i kostní dřeň. Honza v roce 2019 podstupuje transplantaci kostní dřeně, dárcem byl jeho vlastní bratr. Přes řadu komplikací, které nastaly opět svou nemoc na chvíli porazil,“ pokračuje Jana.

I přes všechny překážky chtěla dvojice žít normální život a založit rodinu. Proto se pár rozhodl využít zamrazeného embrya. „Usmálo se na nás štěstí a narodila se nám dcera Rozárka. Dle lékařů na 99 procent nemůže mít Honza děti a o rok později se dozvídáme, že jsem v 5. měsíci těhotenství. Zázraky se skutečně dějí a v roce 2021 se nám narodil syn Patrik. Navzdory častým nemocem manžela jsme se snažili užívat běžného života, věnovat čas dětem. Chodit na společné procházky, hrát si na hřišti, být prostě spolu jako rodina. Po čtyřech letech se ale nemoc opět vrátila, a to ještě s horší prognózou. Je jen deset procent šanci na úplné vyléčení. Jak jsme se ale několikrát přesvědčili, naděje stále existuje, proto věřím že se nám podaří najít Honzovi vhodného dárce kostní dřeně a bude všechno jako dřív,“ říká Jana.

„Loni se celkem k nám zaregistrovalo 8 979 potenciálních dárců. Před covidem to bývalo kolem 10 000 ročně, za dva covidové roky jsme spadli někam k 5 000 ročně a teď se zase potřebujeme dostat, aby ročně stabilně vstupovalo  přes těch 10 000. Je to celosvětový trend, všechny registry na světě jsou na tom podobně, a obecně potřebujeme nábory zase nakopnout, aby lékařům ti dárci nechyběli, aby výpadek nových dobrovolníků v dalších letech nepokračoval," informovala Klára Conková, manažerka marketingu a komunikace Českého národního registru dárců dřeně. Chte i vy někomu pomoci a zapsat e mu do života? Informace k registru najdete ZDE:                                             

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jana Nohejlová, Český národní registr dárců dřeně

Štítky leukemie, registr dárců kostní dřeně, Fakultní nemocnice Plzeň, hledání dárců, transplantace kostní dřeni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jana dojemně žádá veřejnost o pomoc pro manžela. Bez vhodného dárce kostní dřeně nepřežije  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.