Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Patnáct nových sanitek dostali záchranáři v Plzeňském kraji, šest speciálních vozů mají jako první v ČR

Vozový park záchranářů v Plzeňském kraji posílilo 15 zbrusu nových sanitek. Jedná se o šest lékařských vozů a devět ambulancí rychlé zdravotnické pomoci. Sloužit budou zdravotníkům téměř po celém kraji, od Tachovska a jižního Plzeňska přes Plzeň až po oblast Klatovska, kam jde nových sanitních vozů tentokrát nejvíc.

„Vůbec jako první v republice budou plzeňští záchranáři používat šest automobilů Seat Tarraco 2.0 TDi s pohonem všech kol ve výkonné dieselové verzi. Zdravotnickou zástavbu provedla renomovaná česká společnost Sicar. Dále si záchranáři pořídili šest prostorných sanitních vozidel VW Crafter a tři ambulance VW Transporter šesté generace, které uplatní v horských oblastech Šumavy,“ informoval Vítězslav Sladký z krajské záchranné služby.

Celková cena nově pořízených patnácti sanitek se blíží 38 miliónům a záchranáři je pořídili z několika finančních zdrojů. Jedenáct sanitek bylo financováno z projektu IROP, kde 15 procent uznatelných nákladů platí ze svého rozpočtu Plzeňský kraj, dvě se pořídily z Fondu zábrany škod a jedna z dotací na krizovou připravenost Ministerstva zdravotnictví ČR. Půl milionem přispělo záchranářům město Plzeň a částkou 1,4 milionu korun ze svého rozpočtu také zřizovatel Zdravotnické záchranné služby, Plzeňský kraj. Sanitky totiž bude třeba ještě dovybavit lékařskými přístroji.

„Podobně velký počet vozů jsme obdrželi naposled v roce 2015. Naše vozy najedou v ostrém režimu značný počet kilometrů, takže se je snažíme obměňovat ideálně po pěti letech. V příštím roce obdržíme dalších deset nových sanitek,“ uvedl ředitel ZZS PK Pavel Hrdlička.

Ohodnoť článek

Foto ZZSPK

Štítky záchranná služba, nové sanitky, záchranáři, lékařské vozy, Plzeňský kraj, Česko, Plzeň, okres Tachov, okres Klatovy, Sicar, Seat Tarraco, Pavel Hrdlička, Volkswagen Crafter, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patnáct nových sanitek dostali záchranáři v Plzeňském kraji, šest speciálních vozů mají jako první v ČR  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.