Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obrovský zájem pacientů vyvolala nemocnice nabídkou artroskopických operací kolen i ramen s krátkou čekací lhůtou

Desítky zájemců ihned po spuštění reagovaly na výzvu Stodské nemocnice, která v září nabídla pacientům artroskopické operace kolen i ramen pod vedením zkušených ortopedů s krátkými čekacími lhůtami. Teď už mají první z nich za sebou operace, ke kterým se objednali. Většina pacientů už je v domácí péči.

Jaké potíže řeší artroskopie?
obecně bolesti, otoky, nestabilitu a omezený pohyb kloubu např. poškození kloubní chrupavky poranění vazů uvolnění části kosti nebo chrupavky do kloubního prostoru nestabilita čéšky poranění menisků v koleni
poranění zkřížených vazů kolene

„Ve většině případů šlo o operace prasklých či jinak poškozených kolenních menisků s jejich následným ošetřením a začištěním chrupavek. Zatím v jednom případě jsme operovali rameno. Ten poměr se ale bude brzy vyrovnávat. Pacienti přicházejí s potížemi kolen i ramen,“ popsal operující ortoped Jonáš Kudela s tím, že operace proběhly hladce a většina pacientů je již v domácí péči. „Rekonvalescence trvá zpravidla 14 dnů až měsíc. Samozřejmě záleží na operačním nálezu, ale rovněž na kondici a věku a někdy také na vůli pacienta."

Ortoped Kudela se artroskopickým operacím věnuje téměř 15 let. Nejvýznamnější část praxe strávil na Ortopedické klinice plzeňské fakultní nemocnice. Se Stodskou nemocnicí se na spolupráci dohodl v září a hned v říjnu otevřel v nemocnici poradnu. „Ideální je, aby k nám chodili pacienti, kteří jsou již vyšetřeni chirurgem nebo ambulantním ortopedem a ten je odeslal ke zvážení operačního - artroskopického řešení. My je pak dovyšetříme a v případě indikace k výkonu rovnou navrhneme termín operace. Zatím, než se nám naplní registr čekatelů, nabízíme termíny v řádech týdnů. Později se mohou samozřejmě prodlužovat,“ doplňuje lékař s tím, že k artroiskopiím kolen a ramen časem přibudou i hlezna (kotník).

Pacienti zpravidla trpí bolestmi, otoky, nestabilitou nebo omezeným pohybem kloubu. Příčinou může být úraz, dlouhodobé přetížení nebo degenerativní příčiny, které přicházejí s věkem. „Artroskopické operace se na jižním Plzeňsku ani v nejbližším okolí jako například na Tachovsku či Domažlicku nedělají. Lidé tak musí dojíždět jinam a není výjimkou, že na zákrok čekají i několik měsíců,“ říká primář stodské chirurgie David Šmíd s tím, že ve Stodě si nyní mohou čekání na zákrok významně zkrátit.

Artroskopie je moderní miniinvazivní zákrok, při kterém lékař provádí ošetření kloubu pod kontrolou kamery speciálními operačními nástroji pomocí dvou drobných vstupů a artroskopické sondy. Provádí se na různých kloubech. Nejčastěji ale právě v koleni a rameni.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Plzeňského kraje, NPK

Štítky Stodská nemocnice, artroskopické operace, operace kolena, operace ramen, chirurgie, pacient, nemocnice, kloub, Stodská nemocnice, a.s., Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrovský zájem pacientů vyvolala nemocnice nabídkou artroskopických operací kolen i ramen s krátkou čekací lhůtou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.