Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Uprchlíci z Ukrajiny zapsali do plzeňských škol a školek méně dětí, než radnice očekávala

Zájem ukrajinských uprchlíků o umístění jejich dětí do základních a mateřských škol v západočeské metropoli je menší, než město očekávalo. Radnice tak nemusí navyšovat připravené kapacity, a naopak jsou k dispozici ještě volná místa. Konkrétně do mateřinek by mělo v září nastoupit 217 tříletých a starších dětí. Do základních škol pak 747 dětí. Ve většině případů se navíc podařilo zájemce umístit nedaleko jejich bydliště.

„Z ministerstva vnitra jsme měli určité odhady, a i vzhledem k tomu jsme u školek počítali až s 500 dětmi ve věku od tří do šesti let, u základních škol až se dvěma tisíci. Jsem ráda, že připravené kapacity jsou více než dostatečné a máme tak ještě případnou rezervu,“ shrnula radní pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO). S ohledem na množství příchozích dětí a žáků z Ukrajiny tak nemusí školy naplňovat běžné třídy až na maximální počet nebo využívat výjimky.

„Cílem města bylo připravit dostatek míst tak, aby zůstal zachován komfort plzeňských dětí, současně ale také aby byly vytvořeny důstojné podmínky pro vzdělávání dětí utíkajících s rodiči před válkou na Ukrajině," podotkla radní. Dle jejích slov navíc není Plzeň jediným městem, kde přišlo oproti odhadům méně zájemců.

Váleční uprchlíci z Ukrajiny mají zájem o intenzivní kurzy češtiny pro své děti

Již první lekce českého jazyka mají za sebou děti uprchlíků, kteří utekli z vlasti kvůli ruské agresi vůči Ukrajině. Své děti již zapsali do plzeňských škol nebo se chystají k dodatečným zápisům. Během kurzů se děti učí základním českým slovíčkům...

 „Důvod může být i ten, že děti již na území města Plzně nepobývají nebo rodiče plánují odjezd z Plzně, případně ještě nejsou nijak rozhodnutí a budou zápis řešit až v závěru srpna,“ myslí si radní.  Základní školy budou na dodatečně přinesené žádosti o přijetí reagovat standardně jako na jiné žádosti, které dostávají. „V závěru srpna opět budeme schopni tyto žádosti řešit, protože máme vytvořenou dostatečnou kapacitu. V týdnu od 22. do 26. srpna bude v základních školách v rámci stanovených úředních dnů probíhat přijímání dodatečných žádostí a zároveň bude opět probíhat koordinace umisťování v rámci města Plzně,“ doplnila vedoucí magistrátního Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Dagmar Škrlantová.

Většina předškoláků bude chodit do tříd pouze pro ukrajinské skupiny

„Žáci budou umístěni do homogenních tříd na odloučených pracovištích zatím při 11. ZŠ a Benešově základní a mateřské škole, kde též budou otevřeny dvě školkové tříd pro děti z Ukrajiny. Zároveň budou ukrajinské děti i žáci integrováni do běžných tříd v menším počtu a tam, kde k tomu jsou vytvořeny podmínky,“ upřesnila mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Zároveň až do konce srpna bude probíhat na 26. ZŠ výuka skupiny budoucích ukrajinských učitelů, aby byli na vstup do škol lépe připraveni. „Co se týká mateřských škol, potvrdila se ohledně zájmu podobná skutečnost jako u základních škol. Na základě zápisů město zatím přijme 217 tříletých a starších dětí – uprchlíků z Ukrajiny. Většina z nich bude umístěna do nově připravených kapacit pro homogenní ukrajinské skupiny dětí, které byly zřízeny v režimu Lex Ukrajina na dobu určitou,“ pokračuje mluvčí.

 Jde o třídy, jež vznikly například v uvolněných nebytových prostorách v Sedláčkově ulici nebo v kulturním domě v Šeříkově ulici. Připraveny jsou i opravené prostory ve Školní ulici v budově bývalé konzervatoře. „V souvislosti se zápisy jsme nezaznamenali žádnou stížnost nebo konfliktní situace, pozitivně byla hodnocena možnost tlumočení. V několika málo případech chyběly zákonným zástupcům doklady k pobytu nebo doklady k očkování, proto jim byla po dohodě dána přiměřená lhůta na jejich doplnění,“ dodala Škrlantová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky zápisy ukrajinských dětí, školy, školky, zápisy do škol, Ukrajina, váleční uprchlíci, Lucie Kantorová, základní škola, mateřská škola, Plzeň, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíci z Ukrajiny zapsali do plzeňských škol a školek méně dětí, než radnice očekávala  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.