Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

K zápisům přišlo v Plzni jen 747 dětí ukrajinských uprchlíků. To je mnohem méně, než se původně čekalo

Jen 747 dětí, které s rodiči uprchly před válkou z Ukrajiny dorazilo ke zvláštním zápisům, jež se konaly na plzeňských základních školách. To je podstatně méně, než se původně očekávalo. Město teď bude podle nastaveného harmonogramu společně se spádovými koordinátory řešit umístění dětí do jednotlivých škol.

„Vzhledem k vytvořeným kapacitám lze předpokládat, že se budoucí žáci v drtivé většině umístí v příslušném spádovém obvodě. Předpokládáme, že do 15. 7. budeme mít kompletní informace o umístění budoucích žáků na jednotlivé školy. Plzeň není výjimkou v tom smyslu, že k zápisům přišlo méně budoucích žáků, než se registrovalo přes koordinační centrum. Důvod může být i ten, že děti již na území města Plzně nepobývají, nebo rodiče plánují odjezd z Plzně, případně ještě nejsou nijak rozhodnutí a budou zápis řešit až v závěru srpna,“ vysvětlila mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Školy budou na dodatečně přinesené žádosti o přijetí reagovat standardně jako na jiné žádosti, které dostávají. „V závěru srpna opět budeme schopni tyto žádosti řešit, protože máme vytvořenou dostatečnou kapacitu. Složitější bude zajistit personální zabezpečení těchto tříd z časových důvodů. V týdnu od 22. 8. do 26. 8. bude ve školách v rámci stanovených úředních dnů probíhat vyřizování dodatečných žádostí a zároveň bude opět probíhat koordinace umisťování v rámci města Plzně,“ informovala mluvčí.

Město už v květnu připravilo plán, jak od září umístí až 2000 ukrajinských školáků. Počítal se vznikem odloučených pracovišť škol pro ukrajinské děti. „Osm základních škol zajistí nevyužívané prostory pro nové samostatné třídy jen s ukrajinskými dětmi. Tímto krokem nám vznikne prostor pro 398 dětí,“ řekla v květnu radní odpovědná za školství Lucie Kantorová (ANO). Další třídy mají vzniknout například v salonku Měšťanské besedy, v knihovně či v Krašovské Aktivity centru. Velké pracoviště s devíti třídami až pro 350 dětí se plánovalo na Borských polích, kde soukromá firma nabídla městu nevyužívanou administrativní budovu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adriana Jarošová

Štítky zápisy do škol, zápisy dětí, ukrajinské děti, uprchlíci z Ukrajiny, Plzeň, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K zápisům přišlo v Plzni jen 747 dětí ukrajinských uprchlíků. To je mnohem méně, než se původně čekalo  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.