Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová výstava v Techmanii ukáže využití termokamer v praxi, pracují s nimi hasiči i hygienici

Termokamery už roky využívají hasiči, kteří díky nim mohou sledovat ohniska požárů a nepostradatelnými pomocníky jsou také pro policisty při pátrání po pohřešovaných osobách. Během pandemie koronaviru našly kamery využití na univerzitách, v obchodech nebo na velkých akcích, kde se pohybovalo velké množství lidí. Všechny tyto instituce spojily síly a společně připravily pro veřejnost novou výstavu v plzeňské Techmanii, jenž návštěvníky tématem termovize hravou formou provede.

„Je to první nová výstava po několika letech. Pracovali jsme na ni zhruba rok a půl, ale ta opravdu intenzivní práce začala v lednu. Expozice představuje využití termokamer v praxi u Integrovaného záchranného systému (IZS). Zároveň prezentuje jejich práci. Poslední část výstavy je věnována výzkumnému centru NTC Západočeské univerzity,“ přiblížil ředitel Techmanie Jiří Královec. Samotná výstava s názvem "Když lidské oko nestačí" se pro návštěvníky otevře 18. června a potrvá zhruba dva roky. Vhodná je pro děti od druhého stupně základních škol.

Profesionální hasiči testují chytré obleky vyvinuté plzeňskými vědci, měří teplotu a mají i černou skříňku

Vůbec poprvé se do akce dostávají chytré zásahové obleky smartPRO, které vyvinuli odborníci Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) a které vyrábí společnost GoodPro. Oděv dokáže měřit teplotu, zviditelní hasiče v...

„Pro nás je velmi důležitá také spolupráce s univerzitou. Koneckonců některé projekty v Plzeňském kraji spolu s univerzitou realizujeme. Jsou to například chytré obleky a chytré aplikace. Oblast termovize a termokamer je dneska už běžnou součástí naší práce,“ uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje František Pavlas.

Hned první zastávka nové expozice představuje práci záchranářů. Děti si tak budou moci zkusit masáž srdce. Během toho, co musí v pravidelných intervalech mačkat speciální tlačítko, se jim na obrazovce promítá video s jedoucí záchrankou. V resuscitaci musí pokračovat, dokud sanitka na videu nedorazí k branám Science Centra. Hned naproti je pak představení práce Krajské hygienické stanice v Plzni.

Při uvolnění koronavirových opatření se využívaly termokamery například při vstupech do divadel nebo na stadiony. Setkat se s nimi mohli také návštěvníci Sportmanie a jiných velkých akcí.

„Seznamujeme návštěvníky s tím, proč hygienici využívají termokamery. Na kiosku se můžete sami změřit termokamerou. Takové kiosky byly často k vidění v době pandemie. Také tu chceme veřejnost seznámit s prací Světové zdravotnické organizace a to, jak se stará o zdraví společnosti, což teď bylo velkým tématem,“ popisuje Kristýna Nová z Techmanie.

Závěr nové výstavy seznamuje návštěvníky s prací vědců z plzeňské univerzity. Ti během pandemie koronaviru rozmístili termokamery v několika školách a na úřadech. Skrze ně pak měřili teplotu lidí při odchodu z budovy. Měření při příchodu by bylo totiž ovlivněno venkovním počasím. V létě by se například mohlo zdát, že všichni příchozí mají horečku, protože na ně intenzivně svítilo slunce.

„Součástí projektu je i výzkum, kdy se snažíme najít způsoby, jak zpřesnit měření na vstupech. Dobrovolníky zavíráme do klimatizovaného boxu a necháme je na mrazu a pak je postupně měříme. Máme z toho informace o tom, jak je ovlivněná teplota v koutku oka, kde je to nejblíže tělesné teplotě," uvedl ředitel pro výzkum a vývoj NTC Milan Honner

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Techmania, termokamery, koronavirus, Západočeská univerzita, výstava, univerzita, pandemie covidu-19, Západočeská univerzita v Plzni, Světová zdravotnická organizace, Plzeňský kraj, Krajská hygienická stanice, Hasičský záchranný sbor, Kaliningrad, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová výstava v Techmanii ukáže využití termokamer v praxi, pracují s nimi hasiči i hygienici  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.