Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nový kampus plzeňské lékařské fakulty má kolaudaci, výuka v něm začne na podzim

Kolaudaci už má za sebou nový univerzitní kampus plzeňské Lékařské fakulty (LF) Univerzity Karlovy za 1,5 miliardy korun. Buduje se už od konce roku 2019 vedle areálu fakultní nemocnice na Lochotíně. Nyní se začne s jeho vybavováním a od nového akademického roku v něm bude studovat všech zhruba 2000 českých i zahraničních studentů fakulty.

V novém univerzitním areálu již dříve vznikly objekty, v nichž pracují teoretické ústavy a výzkumné Biomedicínské centrum. Veškerá výuka, za níž nyní budoucí lékaři přejíždějí mezi historickými budovami po celém městě, se tak soustředí do kampusu v sousedství Fakultní nemocnice Plzeň a Biomedicínského centra, kde velká část pedagogů a asistentů na část úvazku také pracuje. Budova lékařské fakulty z dálky viditelná při příjezdu od centra Plzně směrem na Lochotín. Na mohutnou stavbu lze také hledět jako na fyzické naplnění hesla “Plzeň – univerzitní město”, kdy na jednom konci města se rozkládá kampus ZČU s převážně technickými obory a na druhém konci mu nyní odpovídá kampus oborů lékařských.

Fakultě se podle děkana Jindřicha Fínka podařilo dokončit stavbu bez navýšení ceny. "Cena zůstala stejná, nemáme žádný dluh. Než jsme začali stavět, chybělo nám půl miliardy. Dali jsme to dohromady tak, že nemáme žádný úvěr, máme zkolaudováno a budeme se stěhovat," shrnul děkan Jindřich Fínek. Oficiální otevření kampusu fakulta plánuje na podzim spojit s oslavami výročí svého založení. Kvůli pandemii koronaviru musela fakulta v roce 2020 odložit oslavy 75 let od vzniku, letos proto oslaví 77 let existence. Za tu dobu vzdělala přes 10 tisíc lékařů. Ročně ji opouští kolem 250 absolventů.

Nový objekt s šesti nadzemními a třemi podzemními podlažími poskytne zázemí pro teoretické ústavy fakulty, stavba obsahuje tři posluchárny, 23 místností na praktika a semináře, vyšetřovny s ambulancemi, 29 laboratoří, simulační centrum, studovny a další prostory. Přesune se sem také děkanát, bude tu knihovna a menza. "Vznikne takové nové univerzitní městečko," doplnil Fínek. Podle něho je právě těsná návaznost na fakultní nemocnici jednou z velkých výhod kampusu. Do budoucna jsou připraveny ještě plány na sportovní halu.

Další předností kampusu je moderní vybavení a možnosti výuky. Nabídne například pokročilé simulátory, na nichž si studenti detailně vyzkoušejí množství úkonů od odběru krve přes lumbální punkci a endoskopii až třeba po porod. Přístroje simulují zdravotní komplikace pacienta, včetně jeho reakcí na medikův zákrok, počítač pak spolu s vyučujícími vyhodnotí správnost provedení úkonu.

Na fakultě se v pondělí konaly přijímací zkoušky v českém jazyce. Přihlášku podalo 2706 zájemců, podobně jako v jiných letech. Z nich se 1865 hlásí na všeobecné lékařství a 841 na zubní lékařství. "Měli jsme původně kapacitu 260 studentů, teď máme 316 na všeobecné lékařství a přijmeme asi 50 zubařů," řekl děkan.

Na fakultě studují v angličtině také zahraniční studenti. Na všeobecné lékařství jich fakulta přijme kolem 80 a asi deset na zubní lékařství, doplnil Fínek. Pro anglický studijní program platí jiné termíny přijímacího řízení. Někteří ze zahraničních zájemců skládají zkoušku v Plzni, jiní prostřednictvím specializovaných agentur v Norimberku, Lisabonu, Portu, Göteborgu, Římě, Vídni a Aténách. Loni se do prvního ročníku studia v angličtině zapsalo 108 studentů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto LFP UK

Štítky kampus, kolaudace, Lékařská fakulta UK, stavba nového kampusu, studenti medicíny, lékařská fakulta, Univerzita Karlova, Lochotín, Plzeň, Fakultní nemocnice Plzeň, pandemie covidu-19, WOOD & Company Financial Services, a.s., Řím, Vídeň, Athény

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový kampus plzeňské lékařské fakulty má kolaudaci, výuka v něm začne na podzim  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.