Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Plzeňský kraj chce být spoluzakladatelem Techmanie v Plzni, hodlá tam investovat více peněz

Spoluzakladatelem plzeňského science centra Techmania se chce stát Plzeňský kraj a díky tomu silněji rozvíjet u dětí a mládeže zájem o technické obory. Kraj je aktuálně největším donátorem centra. Je ochoten dávat i víc peněz, než současných 14 milionů korun ročně, hodlá také investovat do expozic. Požaduje ale majoritu ve správní a dozorčí radě instituce, která je neformálním vzdělávacím centrem i atraktivním turistickým cílem.

Na tom, aby o směřování Techmanie rozhodoval kraj, se ale podle slov hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) musí dohodnout s jejími zakladateli, kterými je Škoda Transportation a Západočeská univerzita ZČU.

„Za dobu fungování kraj Techmamii podpořil 106 miliony korun. Dalším významným donátorem je Plzeň, která teď dává tři miliony korun," uvedl hejtman Rudolf Špoták. Kraj považuje science centrum ze velmi úspěšný projekt mimoškolního technického vzdělávání, který ale nyní stagnuje. Před pandemií koronaviru ho navštěvovalo až 200 tisíc osob, hlavně škol a rodin s dětmi.

„Nabídli jsme Techmanii, že bychom výrazně navýšili naši podporu,“ řekl hejtman. K tomu chce ale kraj majoritu ve správní a dozorčí radě a stát se jedním ze spoluzakladatelů. „Pokud do ní budeme dávat veřejné peníze, tak bychom nad ní chtěli mít kontrolu. Jsme ochotni převzít odpovědnost se vším všudy. S tím, že se Techmanie bude vylepšovat i že ji budeme muset financovat," řekl. Tyto podmínky kraj minulý týden sdělil Škodě Transportation a čeká na její reakci.

Škodovka podle Špotáka ztrácí zájem Techmanii finančně podporovat. Budova i pozemky patří Techmanii, do níž Škodovka nemovitosti vložila. Proto kraj podle náměstka hejtmana Petra Vanky (ANO) chápe, že by v ní měla mít nadále podíl. Ale při zvýšeném financování chceme rozhodovat my, dodal. „Jsme připraveni podporu navýšit, ale je také otázkou, jakým způsobem se na tom budou podílet ostatní, tedy i město Plzeň," uvedl hejtman. Město podle něj podporu Techmanie, která funguje 14. rokem, poslední roky výrazně snížilo.

Podle Vanky je kraj ochoten Techmanii převzít a starat se o ni. „Zdražují se energie a všechno a my bychom byli neradi, kdyby třeba polovina věcí přestala fungovat, protože by nebylo na údržbu," řekl. Kraj tvrdí, že současné peníze sotva stačí na provoz, ale nemohou se otevírat nové expozice a staré budou chátrat. Pokud by centrum nadále stagnovalo, tak by vedení kraje zvažovalo dávat do něj další peníze.

Škoda se zatím k situaci nechce vyjadřovat

„Spolupráce s Plzeňským krajem byla vždy na velmi dobré úrovni, nicméně skupina Škoda se k současným jednáním ohledně Techmanie v tuto chvíli nechce vyjadřovat,“ uvedl pro Plzeňskou Drbnu Jan Švehla, vedoucí komunikace Skupiny Škoda.

Kraj založil před lety s významnými firmami v regionu Pakt zaměstnanosti. „Teď jsme narazili u výrobce turbín Doosan na to, že je třeba víc modernizovat technické vzdělávání, protože náš technicky zaměřený kraj tyto žáky a studenty bude potřebovat," konstatoval Špoták. Chce výrazně víc než dosud popularizovat technické vzdělávání. "A co lepšího než Techmanii si přát? Ale pro školy musí mít nějakou kvalitu," uvedl.

Regionální firmy zatím do Techmanie peníze nedávají. "Pokud by ale kraj jako silný partner měl majoritu v rozhodování, tak bychom se o tom s nimi bavili. Než ale budeme 'produkt Techmanie' prodávat, tak musí být naleštěný. Napřed ji musíme zkonsolidovat," dodal hejtman.

„Techmania a její zástupci průběžně jednají o finanční podpoře pro Techmanii. Takovýchto jednání probíhá mnoho a nepovažujeme za korektní vůči našim partnerům, jejich průběh komentovat. Zaznamenali jsme v médiích vyjádření zástupců plzeňského kraje a města ohledně vysokého potenciálu Techmanie a zájmu o to, aby se Techmania rozvíjela. Z těchto vyjádření máme radost. Velice si vážíme podpory plzeňského kraje a města a také dalších podporovatelů, kteří nám umožňují potenciál Techmanie vytěžit na maximum,“ uvedla ve svém vyjádření pro Plzeňskou Drbnu Techmania.

Finanční injekci ve výši 14 milionů korun odsouhlasili loni před Vánocemi zastupitelé Plzeňského kraje pro plzeňskou Techmanii, protože fungování centra tehdy významně ovlivnila přetrvávající pandemie. Techmania byla nucena mít několik měsíců zavřeno, své návštěvníky přivítala až v létě. K pokrytí následků pandemie a vypadlých příjmů muselo loni vedení Techmanie přistoupit k opatřením, která vedla k omezení provozní doby pro veřejnost na čtyři dny v týdnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Techmania

Štítky Techmania, Plzeňský kraj, science centrum, investice do expozic, Škoda, peníze, Plzeň, Rudolf Špoták, Škoda Transportation, Česká pirátská strana, Petr Vanka, ŠKODA AUTO a.s., Západočeská univerzita v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj chce být spoluzakladatelem Techmanie v Plzni, hodlá tam investovat více peněz  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.