Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do nového obřího kampusu plzeňské Lékařské fakulty UK se studenti nastěhují už příští akademický rok

Příští akademický rok zahájí zhruba 2000 studentů plzeňské Lékařské fakulty (LF) Univerzity Karlovy ve zcela novém univerzitním kampusu za 1,75 miliardy korun. Rozsáhlý objekt se buduje hned vedle fakultní nemocnice na Lochotíně. Stavba už má zasklená okna, může se v ní začít topit a pracuje se na interiérech. Na jaře se začne s instalací vybavení. Až doposud museli budoucí lékaři i jejich vyučující za výukou přejíždět mezi několika budovami ve městě, teď budou mít vše pohromadě. Stavbu dnes navštívil také rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

S budováním kampusu vedle fakultní nemocnice na Lochotíně začala univerzita v roce 2012, vznikly už tři nové objekty. Druhou etapu stavby kampusu začala univerzita stavět na podzim 2019. Objekt má šest nadzemních pater a tři podzemní podlaží. Do této budovy se přesune celkem devět ústavů, děkanát a veškerá podpůrná pracoviště. Moderní zázemí zde získá například knihovna, vznikne zde nová menza. „Kolaudace se uskuteční na přelomu května a června," informoval koordinátor projektu Libor Kočí, který má stavbu na starosti.

FOTOGALERIE: Nový kampus LF UK v Plzni

Úterý, 21. září 2021, 16:25

FOTOGALERIE: Nový kampus LF UK v Plzni
FOTOGALERIE: Nový kampus LF UK v Plzni

Budova lékařské fakulty z dálky viditelná při příjezdu od centra Plzně směrem na Lochotín. Na otázku Plzeňanů, co to zde vyrostlo, již brzy odpoví nápis se jménem fakulty na její jižní fasádě. Na mohutnou stavbu lze také hledět jako na fyzické naplnění hesla “Plzeň – univerzitní město”, kdy na jednom konci města se rozkládá kampus ZČU s převážně technickými obory a na druhém konci mu nyní odpovídá kampus oborů lékařských.

„Studenti i pedagogové zde budou mít nejmodernější vybavení, například zde stojíme na místě budoucího simulačního centra, které bude sloužit pro nácvik medicínských činností v urgentní a intenzivní medicíně. Figuríny, které zde budou zastupovat pacienty, umějí nasimulovat reálné stavy a umožňují tak studentům prakticky si vyzkoušet jejich ošetření,“ říká při jedné zastávce uprostřed rozestavěné budovy rektor rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. „Výuka se tak přibližuje praxi a to je to, o co pro naše absolventy usilujeme ve všech oborech.“ Největší posluchárna bude mít kapacitu 300 studentů. 

Lékařská fakulta v Plzni přijímá každým rokem ke studiu kolem 300 uchazečů na všeobecné a 50 na zubní lékařství, celkově zde studuje na 2000 studentů. Dříve přijímala fakulta do ročníku 250 nových studentů.  

Počty přijímaných na všeobecné lékařství jsme navýšili díky pobídce MŠMT, díky nové budově a jejím velkým posluchárnám budou mít ve výuce všichni dost místa. Výhodou je také umístění kampusu v sousedství Fakultní nemocnice Plzeň, kam studenti docházejí na praktickou výuku. Jsme také rádi, že se výuka po mnoha letech soustředí na jedno místo a nebude třeba přecházet mezi několika budovami na různých lokalitách,“ dodává Jindřich Fínek, děkan Lékařské fakulty v Plzni.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš + archiv LFP UK

Štítky Lékařská fakulta UK, kampus, stavba nového kampusu, studenti medicíny, lékařská fakulta, Univerzita Karlova, Tomáš Zima, Lochotín, Plzeň, Karel Tomáš, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do nového obřího kampusu plzeňské Lékařské fakulty UK se studenti nastěhují už příští akademický rok  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.