Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Západočeská univerzita v Plzni slaví 30 let od svého založení, osudové okamžiky připomíná výstava

Kulatým výročím provede Plzeňany výstava před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje ve Smetanových sadech. Prostřednictvím originálních ilustrací studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara se mohou zájemci ohlédnout za dosavadní historií univerzity. Výstavní panely budou k vidění až do 3. října.

Tři dekády univerzitního vzdělávání, rozvíjení talentů a předávání znalostí. Třicet let vědeckého bádání, vytváření vztahů s univerzitami, městy, kraji, firmami a lidmi. I tak by se dala shrnout historie Západočeské univerzity v Plzni.

„Opomněli bychom ale to, co je na Západočeské univerzitě jedinečné – totiž pestré zaměření fakult, v němž jsou zastoupeny jak obory technické, z nichž ZČU vyrostla, tak disciplíny humanitní a umělecké, ale především to, jak blízko k sobě jednotlivé oblasti na naší univerzitě mají. Tato provázanost oborů Západočeskou univerzitu a její studenty a absolventy velmi pozitivně formuje a věřím, že bude formovat i další roky,“ uvedl k výročí univerzity rektor Miroslav Holeček.

Na výstavních panelech je k vidění výtvarně zpracovaná časová osa, která rekapituluje nejdůležitější mezníky uplynulých třiceti let života univerzity, ale i události z doby před jejím vznikem, kdy v Plzni působila Vysoká škola strojní a elektrotechnická a Pedagogická fakulta. Součástí jsou také portréty pěti dosavadních rektorů ZČU.

S vybranými úspěchy ZČU se lidé mohou seznámit díky krátkým komiksovým příběhům.

Ilustrace vytvořili studenti ateliérů Didaktická ilustrace a Komiks a ilustrace pro děti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara pod vedením renomovaných ilustrátorek Renáty Fučíkové a Marie Kohoutové.  Témata představená na výstavních panelech jsou přitom výběrem z knihy 30 let Západočeské univerzity v Plzni, kterou ZČU letos ke svému jubileu vydává.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky vzdělání, ZČU, 30 let, výstava, Plzeň, univerzita, Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Plzeňský kraj, Miroslav Holeček, Renáta Fučíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západočeská univerzita v Plzni slaví 30 let od svého založení, osudové okamžiky připomíná výstava  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.