Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Základní škola v Plzni získala nové odborné učebny i zelenou střechu

V nové nástavbě na 20. ZŠ na Slovanech vzniklo sedm odborných učeben, kabinety pro učitele a sociální zařízení. Stavební práce započaly v červnu loňského roku. Zajímavostí je zelená střecha, která zabírá úctyhodnou plochu 941 metrů čtvrtečních.

„Nástavbou jsme vytvořili zázemí pro výuku odborných předmětů a k tomu odpovídající zázemí pro učitele. Současně jsme díky vybudování výtahu zajistili bezbariérovost těchto učeben školy,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

Nástavba má celkovou rozlohu 1925 metrů čtverečních a vyšla na 46,7 milionu korun. „Zajímavostí projektu je vegetační střecha, která se skládá ze suchomilných přepěstovaných rostlin na ploše 941 metrů čtverečních. Přestavba probíhala za plného provozu školy,“ vysvětlil technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

„V sedmi odborných třídách vznikly dvě učebny cizích jazyků, učebna přírodopisu, zeměpisu, informatiky, fyziky a chemie,“ doplnila radní pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO). Nové učebny jsou školou nadstandardně vybaveny, kapacita každé učebny je 30 žáků. Ve třídě bude interaktivní panel a škola také učebny vybavila 91 počítači pro potřebu žáků a pedagogů, nechybí ani nový nábytek.

Kromě nového patra přibyl i výtah

„Realizaci nástavby jsme provedli vybouráním zastřešení nad třetím nadzemním podlažím hlavního objektu školy. Nástavba si vyžádala i další stavební úpravy v objektu jako například rozvody instalací. Vzduchotechnika školy je umístěna na střeše nové nástavby,“ popsal Jaroslav Petrák, vedoucí oddělení přípravy a realizace vodních a pozemních staveb Odboru investic Magistrátu města Plzně, jenž měl nástavbu na starost.

Školu navštěvuje v současné době 512 žáků, kteří jsou rozděleni do 20 kmenových učeben. „Jsme škola zaměřená na sportovní aktivity dětí v době po vyučování. Máme k tomu výborné podmínky. V letech 2008 až 2009 jsme z finančních prostředků EU vystavěli sportovní areál s šesti víceúčelovými hřišti, hřištěm na plážový volejbal a atletickou dráhou dlouhou 60 metrů s doskočištěm pro skok daleký. Na koncepci sportovního vyžití dětí a mládeže spolupracujeme s FC Viktoria Plzeň, TJ Lokomotiva Plzeň, HBC Plzeň a Ragby Plzeň. Do 6. ročníku k nám přicházejí již 75 let také žáci ze Základní a mateřské školy Plzeň – Božkov, kde výuka probíhá pouze do pátého ročníku,“ dodal ředitel 20. ZŠ Pavel Kocián.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky Plzeň, škola, vzdělání, nástavba, 20.ZŠ, výuka, zelená střecha, učitelé, žáci, učebna, ODS, Plzeň 2-Slovany, Martin Baxa, Pavel Šindelář, Evropská unie, ANO 2011, FC Viktoria Plzeň, BK Lokomotiva Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní škola v Plzni získala nové odborné učebny i zelenou střechu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.