Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Gymnázium Františka Křižíka a základní škola jako jedna z prvních v kraji testuje žáky PCR testy

Plzeňské Gymnázium Františka Křižíka a základní škola jako jedna z prvních v kraji testuje žáky a studenty PCR testy. Z testování, které děti podstoupily minulý týden, byly všechny testy negativní. Každý týden podstoupí testování polovina školáků z prezenční výuky. Od pondělí se ve škole bez rotování učí základní škola a první stupeň víceletého gymnázia, vyšší stupeň gymnázia je stále na distanční výuce. Aby se dětem alespoň trochu ulevilo, škola zřídila několik učeben pod širým nebem, kde mohou děti na čas odložit roušky.

Škola zavedla PCR testy asi jako první v kraji minulý týden. „Je to méně invazivní a má to daleko větší vypovídací hodnotu," uvedla ředitelka Šárka Chvalová. Ve spolupráci s plzeňskou Bioptickou laboratoří se ráno odeberou vzorky dětem z úst. Někteří rodiče totiž nesouhlasili s odebíráním vzorků z nosu. Učitelé, kteří ještě nemají ukončené očkování, mají PCR testy jednou týdně. Většina pedagogů se ale pro očkování rozhodla. Z učitelů gymnázia se nechalo očkovat 97 procent lidí, z toho polovina už má obě dávky vakcíny, na základní škole se očkovalo přes 80 procent pedagogů, řekla ředitelka.

„Další rozvolnění pro nás znamená asi dvanáctou změnu rozvrhu, pořád musíme kombinovat prezenční a distanční výuku, ale bez rotace máme zpět v denním vyučování základní školu a primu až kvartu. Na základní škole je to asi 180 dětí a na nižším gymnáziu přibližně 200. A strašně jsme se na ně na všechny těšili," řekla Chvalová. Také děti se podle ní do školy už hodně těšily, pedagogové teď musí nastavit výuku tak, aby přechod z několikaměsíční distanční výuky do prezenční nebyl to žáky takový šok.

„Doteď končily s on-line výukou do půl jedné, teď najednou budou mít i odpolední vyučování, to je pro ně velká změna. Také si musíme uvědomit, že se na ně nemůžeme všichni vrhnout a začít je hned všichni zkoušet a dávat jim písemky, protože oni se do školy strašně těší, těší se na spolužáky, a nemůžeme je odradit tím, že budou psát tři písemky denně. Musíme také zrušit samostatné práce, protože děti na ně už teď nebudou mít tolik času jako při distanční výuce," popsala ředitelka.

Doufá, že se brzo bude moci do školy vrátit i vyšší gymnázium. Současný model vyučování je totiž velmi náročný i pro učitele. „My jsme zvyklí, že jdeme učit z primy do oktávy, ve svém řemesle jsme se to naučili, protože nemáme sbor rozdělený na pedagogy jen pro nižší a jen pro vyšší stupeň gymnázia. Ale učitelé dnes musí přepínat mezi třídami a ještě z prezenční do distanční výuky, a to mají několikrát během dne," poznamenala Chvalová.

Když je příhodné počasí, třídy se střídají venku, kde škola vytvořila pět učeben s tabulemi v atriu a v areálu školy. „Aspoň na chvíli mohou sundat roušky a nemusí v nich sedět celý den. To jsme už dělali na podzim a hodně se to osvědčilo," dodala závěrem Chvalová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky COVID-19, koronavirus, testování, školy, Plzeň, Gymnázium Františka Křižíka, základní škola, PCR Test, František Křižík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gymnázium Františka Křižíka a základní škola jako jedna z prvních v kraji testuje žáky PCR testy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.