Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rodiče v Plzni mohou své děti zapsat do mateřských škol elektronicky

Zápisy do plzeňských mateřských škol se uskuteční ve dnech od 2. do 16. května. V souvislosti s protiepidemickými opatřeními bude organizace zápisů přizpůsobena tak, aby byla zaručena bezpečnost a byly respektovány individuální možnosti a omezení jednotlivých účastníků. Proto je v letošním roce ponechán větší prostor pro vyplňování a sběr žádostí, které jsou na stránce mszapis.plzen.eu.

„Rodiče vyplní žádost, kterou naleznou na této webové stránce, vytisknou, podepíší a zajistí potvrzení o očkování dítěte a kopii rodného listu. Pokud jde o očkování, je vhodné předem telefonicky kontaktovat praktického dětského lékaře a objednat si termín návštěvy. Po předchozí domluvě s lékařem lze zajistit toto potvrzení i e-mailem,“ vysvětlila radní města pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO).

„Dokumenty doručí mateřské škole v době od 4. do 7. května osobně, dle pravidel konkrétní školy. Další možností je podání žádosti a příslušných dokumentů prostřednictvím datové schránky nebo e-mailem s uznávaným elektronickým podpisem zákonného zástupce, popřípadě poštou. V tomto případě je rozhodující datum podání na poště,“ říká radní Kantorová.

Ve výjimečných případech a po předchozím telefonickém objednání je možné vyplnit žádost i na úřadech plzeňských městských obvodů, na Magistrátu města Plzně nebo přímo v dané mateřské škole.

Pro zápis je v souladu se školským zákonem rozhodující trvalý pobyt dítěte. Zákonní zástupci dětí jsou povinni přihlásit dítě k předškolnímu vzdělávání ve spádové mateřské škole. Město Plzeň řeší spádové mateřské školy obecně závaznou vyhláškou tak, že školské obvody jsou shodné s územím čtyř velkých obvodů. Dále pak území Křimic, Radčic a Malesic je dalším školským obvodem a následuje společný obvod Litic a Lhoty. Černice jsou součástí školského obvodu Plzeň 2.

Předškolní vzdělávání je povinné pro děti, které dosáhnou pěti let k letošnímu 31. srpnu. Povinný rok je ve veřejných mateřských školách bezplatný. V případě povinného předškolního vzdělávání není nutné předkládat potvrzení o očkování.

Město Plzeň zřizuje 46 mateřských škol s kapacitou téměř 5 200 míst, která postačuje na pokrytí předpokládaného počtu dětí při přijímání dětí od tří let. Zároveň se podařilo pro školní rok 2021/22 navýšit kapacitu v rámci školského obvodu Plzeň 3 u 55. MŠ Mandlova 6 o dvě třídy, tedy až o 48 dětí.

Odbor školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně si dovoluje požádat zákonné zástupce, kteří dítě přihlásili do více mateřských škol a dítě bylo přijato do několika z nich, aby se do 20. května rozhodli, kterou bude dítě navštěvovat, a ostatní mateřské školy neprodleně informovali, že svou žádost berou zpět. Uvolní tak včas místo dalším dětem.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky zápisy, mateřské školy, rodiče, mateřská škola, Plzeň, očkování, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodiče v Plzni mohou své děti zapsat do mateřských škol elektronicky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.