Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

I distanční výuka může být zábava, student ZČU přišel s online vzdělávací únikovou hrou

Škola hrou, říkával už Komenský. Do praxe to nyní uvedl student plzeňské fakulty pedagogické, který zároveň učí na 16. základní škole v Plzni fyziku a informatiku. První online únikové hry vytvořil, aby zpestřil svým žákům hodiny vyučování. Postupně se začal o své nápady dělit i s ostatními. Prostřednictvím webináře společnost Microsoft představil, jak takové hry snadno vytvořit. Své nápady nyní sdílí s dalšími učiteli v rámci facebookové skupiny, která má už přes pět tisíc členů.

„Když se školy zavřely, tak jsem přemýšlel, jak oživit distanční výuku pro svoje žáky. Proto jsem využil prostředí MS Teams pro výukovou hru. Vyzkoušel jsem to na svých žácích a ta reakce byla výborná,“ uvedl Petr Vaněk, který studuje na Západočeské univerzitě učitelství fyziky a informatiky pro 2. stupeň základních škol. 

O svůj nápad se podělil na facebooku, kde sdílel jednoduchý návod. Na základě toho jej oslovila společnost Microsoft, pro který připravil webinář zaměřený na to, jak hru vytvořit a ovládat.

„Webináře zhlédlo do dnešního dne přes 11 tisíc lidí a další tisícovka je sdílela. V návaznosti na to jsme na facebooku vytvořili skupinu, kde je aktuálně přes 5200 učitelů a zájemců o únikové hry ve vzdělávání," vysvětluje student.

Učitelé rychle začali sdílet i své nápady, nyní jich je už přes 500. Většina je určena pro základní školy. Najdou se však i těžší úlohy pro středoškoláky. Nejčastěji je využívají učitelé českého jazyka, matematiky, fyziky a velkou fantazii dokážou projevit i dějepisáři. Při tvorbě se inspiroval u skutečných únikových her. Kromě MS Teams je možné také tvořit i v klasickém PowerPointu.

Jeden z mnoha a mnoha nápadů. Zde opakování přídavných jmen pro 5. třídu na téma "malý poseroutka"

„Jsou to jednoduše řečeno klikací prezentace, kdy je skupina žáků uvězněna v té virtuální místnosti a musí plnit úkoly a objevit skryté indicie. Hry se v budoucnu dají využít i v rámci prezenční výuky,“ dodává Vaněk.

Úkoly mohou plnit žáci zvlášť i poměřit síly v rámci týmů. Dobře zpracovaná hra dokáže žáky zabavit i na celou hodinu. Tématu únikovek se Patrik Vaněk věnuje i ve své diplomové práci, jejíž název zní Únikové hry v distanční výuce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com + FB: Únikové hry ve školství

Štítky ZČU, student, Plzeň, vzdělání, distanční výuka, Petr Vaněk, úniková hra, Západočeská univerzita v Plzni, fyzika, Microsoft, základní škola, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I distanční výuka může být zábava, student ZČU přišel s online vzdělávací únikovou hrou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.