Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Plzeňském kraji je v 9. třídách přes 5700 žáků, v nabídce mají 7276 míst na středních školách

V devátých třídách základních škol v Plzeňském kraji je letos přes 5700 žáků, pro něž je připravena nabídka 7276 míst na středních školách zřizovaných Plzeňským krajem. V minulém školním roce převýšil počet deváťáků 5200 a v roce předcházejícím dosáhl téměř 5000. Počet žáků devátých tříd dlouhodobě narůstá. Kulminace se čeká až v příštím školním roce, kdy do těchto tříd přijde silný ročník narození 2009, proto kraj soustavně navyšuje oborovou nabídku na středních školách.

"Už v loňském roce byl navýšen počet přijímaných žáků u škol, které kraj zřizuje. A pro školní rok 2023/24 bude kapacita přijímaných žáků ještě rozšířena," uvedla mluvčí Plzeňského kraje Eva Mertlová. Konkrétně zmínila SPŠ strojnickou a SOŠ profesora Švejcara v Plzni, největší v kraji, kde bude nová třída obor Ekonomika a podnikání/Ekonomika a podnikání ve strojírenství s kapacitou 30 žáků. Na stejné škole pak posílí Pedagogické lyceum z letošních 30 studentů na dvojnásobek, stejně to bude u Sociální činnosti i u specializace Elektrotechnika/Mechatronika.

Integrovaná střední škola živnostenská v Plzni také zdvojnásobí počet přijímaných na Ekonomice a podnikání na 60 studentů a na kadeřnickém oboru z 60 na 90 míst. Místo 45 žáků může příští rok nastoupit až 60 na informační technologie v SOU elektrotechnickém v Plzni, obor stavebnictví na SPŠ stavební v Plzni nabídne místo 90 míst 120 a Zdravotnické lyceum na Střední zdravotnické škole a VOŠ Plzeň posílí z 30 na 60 pozic.

Stejně se rozšíří možnosti zaměření u Předškolní a mimoškolní pedagogiky na SOŠ a SOU Horšovský Týn a na čtyřletém Gymnáziu a SOŠ Rokycany. Na Mechaniku opraváře motorových vozidel se na SŠ Rokycany může přihlásit místo současných 30 až 45 deváťáků. Stejná škola posílí obor Kuchař-číšník o devět míst na 60. SPŠ Tachov nabídne nově 24 míst pro budoucí elektromechaniky pro zařízení a přístroje a 15 pozic v oboru Mechanik elektrotechnik - Mechatronika. Stejnou specializaci se 30 žáky otevře nově SOU Domažlice a SŠ Bor zdvojnásobí počet míst pro Opraváře zemědělských strojů na 60 míst. Stejně se posílí obor Agropodnikání na SŠ zemědělské a potravinářské.

"Kraj navýší obory vzdělávání v souladu se svým dlouhodobým záměrem, požadavky zaměstnavatelů i s ohledem na zájem uchazečů z předchozích let a na kapacitu středních škol. Motivací je uspokojení co nejvyššího počtu zájemců v prvním kole přijímaček," řekla mluvčí. V minulém školním roce bylo do čtyřletých gymnázií podáno v prvním kole přijímacího řízení 950 přihlášek, zápisový lístek odevzdalo 458 uchazečů. Na obory s maturitní zkouškou bylo podáno 6376 přihlášek s nabídkou 3177 volných míst na SŠ. Zápisový lístek odevzdalo 2711 uchazečů. Každý zájemce podává dvě přihlášky ke studiu. "V minulém školním roce byli v kraji uspokojeni všichni zájemci a kraj neřešil žádného uchazeče, který by ke vzdělávání nebyl přijat. Nabídka škol je rovnoměrně rozložená a je dostatečná," dodala Mertlová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky školy, základní školy, střední školy, deváťáci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji je v 9. třídách přes 5700 žáků, v nabídce mají 7276 míst na středních školách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.