Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Senát plzeňské zdravotnické fakulty zrušil volbu děkana, který rezignoval kvůli skandálu s udílením stipendii

Akademický senát Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) zrušil své prosincové rozhodnutí o zvolení bývalého děkana Lukáše Šticha kandidátem na děkana pro čtyřleté období. Zároveň vyhlásil nové volby kandidáta na děkana. Štich 1. února po výzvě rektora ZČU rezignoval kvůli podezřením, že uděloval stipendia studentům a část peněz mu poté měli studenti vracet. Případem se zabývá i policie.

Dvanáctičlenný akademický senát fakulty na svém letošním druhém mimořádném zasedání rozhodl o tom, že své prosincové rozhodnutí o volbě Lukáše Šticha kandidátem na děkana ruší. „Pro zrušení se vyslovilo všech deset přítomných senátorek a senátorů dvanáctičlenného senátu. Senát zároveň vyhlásil nové volby kandidáta na děkana. Termín pro podávání návrhů kandidátů na děkana byl stanoven na 15. března, volba by měla proběhnout 3. dubna,“ informovala mluvčí ZČU Šárka Stará. Aktuálůně je pověřen vedením fakulty proděkan Denis Mainz.

„Fakulta zdravotnických studií dala svým rozhodnutím najevo, že je důvěryhodnou institucí, která dokáže velmi zodpovědně řešit i takto závažné záležitosti. Jsem přesvědčen, že pro studující, zaměstnance, veřejnost a také pro uchazeče o studium je to důležitá zpráva,“ uvedl rektor Miroslav Holeček. „Nyní fakulta rozhodne o svém dalším směřování ve volbách, které byly dnes vypsány,“ doplnil.

Lukáš Štich ve středu 1. února v souvislosti se závažným podezřením souvisejícím s udělováním stipendií rezignoval na funkci děkana FZS. V platnosti však zůstávalo prosincové usnesení akademického senátu FZS o jeho zvolení do čela fakulty v dalším čtyřletém funkčním období, pro které Lukáš Štich nebyl zatím jmenován. Na mimořádném jednání v pondělí 6. února akademický senát fakulty své prosincové usnesení o volbě Lukáše Šticha kandidátem na děkana nezrušil, ve středu své rozhodnutí změnil.

„Upozornění, že na jedné z fakult ZČU dochází k nekalému jednání v souvislosti s udělováním stipendií, dostal rektor od redaktora deníku Právo v pondělí 30. ledna. Popsané jednání jednoznačně odsoudil a vzal jako podnět pro prošetření popsané záležitosti," řekla 1. února mluvčí ZČU. Následně rektor vydal pokyn k zahájení interního auditu na všech fakultách. Hromadným e-mailem také připomněl studujícím, jak mohou podat podnět, pokud se na univerzitě setkají s neetickým jednáním.

„Podle zjištění deníku Právo měl děkan Lukáš Štich udělovat nejméně jedné studentce stipendia, z nichž si část nechával vracet. Děkan s nařčením nesouhlasí a chce poskytnout vysvětlení. Nechce však poškozovat jméno univerzity, a proto rezignoval," informovala krátce po vypuknutí skandálu mluvčí Stará.

Ohodnoť článek

Foto Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni

Štítky Fakulta zdravotnických studií, ZČU, Západočeská univerzita, Lukáš Štich, děkan rezignoval, volba děkana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senát plzeňské zdravotnické fakulty zrušil volbu děkana, který rezignoval kvůli skandálu s udílením stipendii  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.