Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Senát plzeňské fakulty potvrdil na další období děkana, který dříve rezignoval. Čelí podezření z nekalostí při udělování stipendií

Akademický senát Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) potvrdil nominaci Lukáše Šticha na další období ve funkci děkana. Štich přitom 1. února po výzvě rektora Západočeské univerzity (ZČU) rezignoval kvůli podezřením, že uděloval stipendia studentům bez ohledu na jejich studijní výsledky, část peněz mu poté měli studenti vracet. Případem se zabývá i policie. Senát v prosinci zvolil Šticha kandidátem na děkana na další období od 28. března 2023 do 27. března 2027. Své usnesení teď nezrušil. Rektor má ale pravomoc Šticha děkanem nejmenovat. 

Mimořádné jednání senátu se týkalo jen druhého funkčního období, do něhož Šticha v prosinci jako kandidáta zvolil, ale rektor ho ještě nejmenoval. Senát mohl odvolat svůj prosincový verdikt, což neudělal. Štichovými údajnými prohřešky se nezabýval. „Štich sice v souvislosti se závažným podezřením rezignoval, ale v platnosti zůstávalo prosincové usnesení akademického senátu FZS o jeho zvolení do čela fakulty pro další čtyřleté funkční období," uvedla mluvčí ZČU Šárka Stará.

Dvanáctičlenný akademický senát fakulty podle Staré rozhodl o tom, že své prosincové rozhodnutí o volbě Šticha kandidátem na děkana nezmění. Z 11 přítomných senátorek a senátorů se pět vyslovilo pro zrušení prosincového usnesení, tři byli proti. Tři hlasy byly neplatné. Pro zrušení rozhodnutí bylo potřeba tří pětin hlasů senátorů, tedy osmi hlasů, řekla mluvčí školy. „Senát fakulty měl možnost vzít záležitost do svých rukou. Svým rozhodnutím teď věc vlastně pouze předal opět na úroveň univerzity," řekl rektor Miroslav Holeček. Věří, že výsledek jednání senátu vyvolá diskusi uvnitř fakulty. Vedení univerzity stále nabízí součinnost, dodal.

Pokud rektor od šéfa senátu obdrží návrh na jmenování Šticha děkanem na další čtyři roky, důkladně ho podle mluvčí posoudí. „Jeho pravomocí je kandidáta na děkana do funkce nejmenovat. Důvody pro nejmenování upravuje zákon," uvedla Stará. Rektor podle ní zhodnotí naplnění zákonných podmínek pro nejmenování a také průběžné výsledky šetření na fakultě. Podle mluvčí Štich rezignoval i proto, aby nepoškodil dobré jméno univerzity. Zároveň má možnost vzít svoji kandidaturu zpět, řekla. Vedením fakulty je teď pověřený proděkan pro výzkum, strategii a tvůrčí činnost Denis Mainz.

„Upozornění, že na jedné z fakult ZČU dochází k nekalému jednání v souvislosti s udělováním stipendií, dostal rektor od redaktora deníku Právo v pondělí 30. ledna. Popsané jednání jednoznačně odsoudil a vzal jako podnět pro prošetření popsané záležitosti," řekla 1. února mluvčí. Následně rektor vydal pokyn k zahájení interního auditu na všech fakultách. Hromadným e-mailem také připomněl studujícím, jak mohou podat podnět, pokud se na univerzitě setkají s neetickým jednáním. Štich tehdy novinářům řekl, že se s vedením ZČU dohodli, že oficiálně bude komunikovat pouze mluvčí univerzity.

„Podle zjištění deníku Právo měl děkan Lukáš Štich udělovat nejméně jedné studentce stipendia, z nichž si část nechával vracet. Děkan s nařčením nesouhlasí a chce poskytnout vysvětlení. Nechce však poškozovat jméno univerzity, a proto rezignoval," informovala 1. února mluvčí Stará.

Zatím není jasné, zda o jmenování Šticha děkanem bude rozhodovat současný rektor Miroslav Holeček, nebo až nový šéf ZČU Miroslav Lávička, který vysokou školu s 11 500 studenty povede od 1. března 2023.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fakulta zdravotnických studií

Štítky Fakulta zdravotnických studií, ZČU, Západočeská univerzita, Lukáš Štich, děkan rezignoval

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senát plzeňské fakulty potvrdil na další období děkana, který dříve rezignoval. Čelí podezření z nekalostí při udělování stipendií  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.