Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mateřské, základní a střední školy v Plzeňském kraji navštěvuje 4300 ukrajinských dětí

V Plzeňském kraji je v mateřských, základních a středních školách téměř 4300 ukrajinských dětí. Zhruba 3400 Ukrajinců nastoupilo na základní školy, do mateřských škol přes 530. Na učňovských oborech je 118 žáků a na středních školách s maturitou 210 studentů z Ukrajiny. Novinářům to řekl krajský radní Vladimír Kroc (ANO). Kraj podle něj očekával, že počty ukrajinských studentů na jeho středních školách budou vyšší. Základní školy navštěvuje celkem asi 54 000 dětí, do středních jich chodí přibližně 24 800.

„Teď se spíš noví uprchlíci z Ukrajiny starají o to, jak se ubytovat, zapojit. A postupně uvidíme, jak se to bude ve školách projevovat," popisuje Vladimír Kroc. Dále řekl, že pokud by bylo třeba reagovat na zvýšenou poptávku po místech na středních školách, je kraj připraven otevřít novou maturitní třídu.

Ukrajinští žáci a studenti jsou rozmístěni po všech krajských středních školách. „Máme tu ale jednu speciální třídu pro ukrajinské studenty, která je zaměřená na informatiku a finanční management, a to Střední škola informatiky a finančních služeb v Plzni, kde by se případně otevřela i třída druhá. Oni chtějí tyto aplikace a nemají ve většině případů zájem ani o učební obory s maturitou," informoval radní.

Dodal, že jde o počty dětí, kteří se teď ve školách skutečně učí. Aktuální stavy získal kraj ze svých databází a od obcí s rozšířenou působností. „Čísla už se teď tolik nepohybují, protože už tu rodiny spíše zůstávají a nevracejí se," podotkl.

Rostou počty uprchlíků z Ukrajiny, kteří žádají o ubytování v plzeňském asistenčním centru pomoci KACPU

Počty uprchlíků z Ukrajiny, kteří přicházejí do krajského asistenčního centra pomoci (KACPU) v Plzni, se po letních propadech opět mírně zvyšují. Výrazně roste podíl těch, kteří požadují ubytování, protože v ČR nemají příbuzné nebo známé. Zatímco...

 

Počty uprchlíků z Ukrajiny, kteří přicházejí do krajského asistenčního centra pomoci (KACPU) v Plzni, se po letních propadech opět mírně zvyšují. Výrazně roste podíl těch, kteří požadují ubytování, protože v ČR nemají příbuzné nebo známé. Zatímco v březnu, po začátku ruské agrese na Ukrajině, chtělo v KACPU ubytování jen minimum běženců, teď se podíl zvýšil na 30 až 40 procent z počtu odbavovaných, řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). V pondělí odbavilo KACPU 255 lidí, z nichž 166 získalo ubytování.

KACPU zatím nepočítá s rozšířením provozní doby, funguje v pondělí, středu a pátek. „Zatím si vystačíme. A to i vzhledem k tomu, že policie má teď hodně starostí s uprchlíky ze Sýrie, kteří se snaží dostat do Německa," dodal Špoták.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky Děti z Ukrajiny, výuka dětí z Ukrajiny, Ukrajina, ukrajinští uprchlíci, váleční uprchlíci, střední škola, Plzeňský kraj, Vladimír Kroc, ANO 2011, uprchlík, Rudolf Špoták, Plzeň, Česká pirátská strana, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mateřské, základní a střední školy v Plzeňském kraji navštěvuje 4300 ukrajinských dětí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.