Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Student z Plzně sbíral v Itálii ceny za nový design legendárního závodního vozu Alfa Romeo 155 V6 TI

Ikonickou Alfu Romeo 155 DTM si vzali do parády studenti z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Oslnili v italském Janově porotu soutěže z oblasti elektromobility DTM Evoluzione. Regesign slavného vozu od Tomáše Jagerčíka se umístil na celkovém druhém místě. Mezi studenty se dokonce vyšplhal na první příčku.

Legendární Alfa Romeo 155 V6 TI je jedním z nejpopulárnějších závodních vozů všech dob a v první polovině 90. let vyhrála většinu mezinárodních šampionátů. Úkolem konstruktérů, designérů, inženýrů a studentů bylo navrhnout redesign tohoto vozu coby elektromobilu, který oslaví vítěznou minulost. Do mezinárodní soutěže se zapojilo na 440 účastníků, kteří přepracovali design Alfy Romeo z estetického i mechanického hlediska, počínaje nahrazením spalovacího motoru motorem elektrickým. Celkové druhé místo a první mezi studenty získala práce Jonáše Jagerčíka z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

„Postupovali jsme od skic. Nejdůležitější je nakreslit si a dobře stanovit proporce auta. Jakmile máte funkční siluetu, můžete přidávat další zajímavé detaily. Modely vyrábíme z hlíny, ta nám umožní intuitivně vytvářet kvalitní plochy i jejich návaznosti a dbát na celkové rozvržení hmot. Následuje skenování, modelování ve 3D grafických editorech a nakonec vytvoření fotorealistických návrhů,“ vysvětluje postup práce Jan Korabečný, vedoucí ateliéru Průmyslového designu na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

Kromě modelu Jonáše Jagerčíka porotu zaujaly i práce dalších studentů fakulty Bao Quoc Trana a Ondřeje Adamce, které se staly součástí zářijové výstavy na zahajovacím ceremoniálu festivalu s tématem elektromobility La Panorama v italském Janově, kde se uskutečnil i galavečer s vyhlášením soutěže. „Na galavečeru jsme se těšili velkému zájmu designérů i investorů a podařilo se nám tak získat několik zajímavých kontaktů. Myslím, že jsme sebe, naši práci i fakultu prezentovali v tom nejlepším světle,“ říká Jonáš Jagerčík.

Soutěž uspořádala agentura Motors Grouping, která podporuje stratupy v oblasti elektromobility. Práce Jonáše Jagerčíka, Bao Quoc Trana a Ondřeje Adamce bude možné si prohlédnout 11. listopadu na Dni otevřených dveří v prostorách Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZČU, Západočeská univerzita v Plzni

Štítky studenti ZČU, Alfa Romeo 155 V6 TI, redesign, Sutnarka, závodní vůz, soutěž, elektromobilita, design, Alfa Romeo 155, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Itálie, Plzeň, Západočeská univerzita v Plzni, Janov, Alfa Romeo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Student z Plzně sbíral v Itálii ceny za nový design legendárního závodního vozu Alfa Romeo 155 V6 TI  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.