Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kontroverzní plzeňské kašny měly původně zdobit básně, jejich autor je bude na místě recitovat

Asi jen málokdo tušil, že zlatý povrch trojice kontroverzních kašen umístěných v rozích plzeňského náměstí Republiky měl být podle původního záměru ozdoben verši předního českého básníka Petra Borkovce. Z projektu sice nakonec sešlo, ale básně zůstaly. Veřejnosti je teď přímo u jednotlivých kašen představí Plzeňský literární festival ve čtvrtek 15. září od 16:00 hodin.

Pořadatelé festivalu pozvali autora Petra Borkovce, který u každé z kašen od architekta Ondřeje Císlera své verše určené Andělu, Chrtici i Velbloudovi z plzeňského znaku osobně přednese. „Tři moderní plzeňské kašny, které ozdobily náměstí Republiky v roce 2010 nepřijali konzervativní Plzeňané právě vřele. Během slavnostního ceremoniálu odemykání kašen davem vřela nevole téměř jako za dní sametové revoluce. Důvodem byl vzhled kašen navržených architektem Ondřejem Císlerem, jejichž podobu naopak vysoce oceňují odborníci nejen z Plzně. Mimochodem, architekt Ondřej Císler zvítězil v anonymní architektonické soutěži, kdy jeho projekt byl vybrán z celkem 42 návrhů,“ poznamenává organizátor akce David Růžička.

Autor básní Petr Borkovec má na kontě řadu publikací a je známý i z mnoha literárních nebo publicistických pořadů např. stanice Českého rozhlasu Vltava. Jeho básně byly přeloženy téměř do všech evropských jazyků. Sám překládá díla ruské poezie 20. století.

Celkové náklady na zhotovení plzeňských kašen včetně instalace činily 26,9 milionu korun. Lidé, kterým se chrliče nelíbí si pro ně velmi rychle vymysleli hanlivé přezdívky jako je "samopal" "penis" nebo "šibenice." A tyto názvy přežívají dodnes.

Ondřej Císler zamýšlel, že by se zlatý povrch kašen mohl stát místem vyrytých vzkazů, veršů či obrázků mladých pouličních umělců. Součástí povrchu měly rovněž být básně předního českého básníka, překladatele a publicisty Petra Borkovce. Záměr autora kašen se mu krátce po jejich odhalení částečně vyplnil. Lidé totiž okamžitě zjistili, že je zlatý povrch kašen měkký a vyryli do nich různé vzkazy, hesla a obrázky.

Kašny milované i nenáviděné. Na náměstí jsou už deset let

Plzeňským kašnám už je deset let a opravdu nejdou jen tak přehlédnout. Moderně pojaté chrliče Chrtice, Velbouda a Anděla jako kdyby na historické náměstí ani nepatřily. Nebo ano? V tom se Plzeňané asi nikdy neshodnou.

První vyryté nápisy se na kašnách objevily již den po jejich slavnostním odhalení. Neznámý vandal do zlatého povrchu kašen vyškrábal nápisy jako "Byl jsem tady Karel," "Viktoria Plzeň," "Chci také dotaci," nebo různá jména. Během dalších dnů přibyly na chrličích velmi výrazně vyryté charakteristické kosočtverce. Kamerový systém městské policie, který sleduje všechny tři kašny, zachytil v noci na sobotu jednoho pachatele, který na chrlič vyrýval kosočtverec. Pachatele se však nepodařilo dopadnout, ani ze záznamu rozeznat. Poškozené kašny pak okamžitě prošly opravou. Posrtupně se vyměnily jednotlivé zlaté plátky, kterými jsou kašny pokryté. Později další nápisy přibývaly a už se poškozená místa neopravují. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto visitplzen.eu, Zuzana Duzbabová,

Štítky kašny, plzeňské kašny, Náměstí republiky, básně na kašnách, Petr Borkovec, kašna, architekt, festival, nápis, Sametová revoluce, David Růžička, FC Viktoria Plzeň, projekt, Plzeň, Český rozhlas Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroverzní plzeňské kašny měly původně zdobit básně, jejich autor je bude na místě recitovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.