Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na zámku Kozel se sešly stovky chovatelů psů plemene corgi, milovala je i britská královna Alžběta II.

Stovky chovatelů a milovníků psího plemene velšský corgi, které si oblíbila zesnulá britská královna Alžběta II, se sešly na dosud největší klubové výstavě na zámku Kozel nedaleko Plzně. I když většinu chovatelů zřejmě k výběru psa královnina celoživotní náklonnost k tomuto "usměvavému" pasteveckému plemenu z Walesu přímo neinspirovala, rádi o sobě říkají, že corgie chovají oni a královna. Zpráva o úmrtí nejslavnější chovatelky corgiů tak mnohé zarmoutila.

Corgiů jsou dvě plemena - o něco větší cardigan a menší pembroke, každý pocházející z jiné části Walesu. V zahradách zámku Kozel se jich o víkendu sešly víc než dvě stovky. „Hovoří se o tom, že corgie chovali už Keltové v 9. století, je to staré plemeno. Na první výstavě se předváděli v 20. letech v Anglii, později se obě plemena corgi rozdělila. Do Československa byl první dovoz pembroke v roce 1973 fena ze západního Německa, cardigana byl první potvrzený dovoz až v roce 1989," řekla prezidentka Klubu welsh corgi a kelpie Ivana Síbrtová, která stála v roce 1991 u vzniku českého samostatného klubu chovatelů velšských corgiů, později se ke klubu připojili ještě chovatelé australských kelpie.

Velšský corgi je podle Síbrtové nejmenší pastevecké plemeno, původem honák skotu. „Je malý, chová se ale jako velký pes. Dá se s ním jezdit na výlety, jezdit na vodu, chodit po horách, cvičí agility, je to velmi dobrý společník, velmi aktivní pes, který se jen tak neunaví. Je to takový veselý rošťák, rozchechtaný pes, který se na vás neustále směje," popsala.

Mnozí si je pořídili kvůli královně Aůžbětě

Zhruba půl roku má svého vysněného corgiho, osmiměsíčního Richiho, Simona Vysočanská ze severních Čech. „Vyhlídli jsme si toto plemeno, nedokážu úplně říci proč, roli určitě hrála i královna Alžběta. Tři roky jsme na něj čekali, chtěli jsme se pyšnit něčím, co jen tak někdo nemá. A když jdeme v parku, lidé nás zastavují a ptají se, jestli je to ten pes od britské královny, ten vznešený," popisuje Vysočanská. Čtvrteční úmrtí britské královny a velké milovnice corgiů ji zasáhla. „Vlastně přes ty psy byla jako člen rodiny," dodala.

Také Kateřina Hermachová z Plzně chtěla corgiho už dávno, svou rezavou lištičku Baileys, jak fence říká, má doma půl roku. „Celkově tíhneme k Anglii a ke královské rodině. I tím, že královna měla spoustu corgiů, byl to můj vysněný pes odmalička. Naprosto splnil naše očekávání. Je strašně přátelská, mazlivá, společenská. Hned jsme si ji zamilovali a královnina vášeň pro ně určitě hrála roli," řekla.

U rodiny z Chebska o výběru corgiho rozhodly děti. „Viděli jsme animák Psí veličenstvo, který je o královnině corgim, který se ztratil, a strašně jsme si corgiho přáli," vysvětluje jedenáctiletá Laura, která se sedmiletou sestrou svého třináctiměsíčního Albertina i cvičí podle návodů, které studuje na internetu.

Do corgiho jménem Dookie, který patřil jejímu otci, králi Jiřímu VI., se královna Alžběta zamilovala už v dětství a přála si mít svého corgiho. Prvního dostala k osmnáctinám - fenu Susan. Za svůj život údajně chovala více než 30 psů tohoto pasteveckého plemene. Když ve čtvrtek 8. září ve věku 96 let zemřela, zůstali po ní podle britských médií dva pembroke corgiové.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zámek Kouzel, výstava psů, corgi, královna Alžběta, pes, Alžběta II., Kozel, Wales, Plzeň, Jiří VI. Britský, Albertinum, Anglie, Instagram, výstava, Západní Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku Kozel se sešly stovky chovatelů psů plemene corgi, milovala je i britská královna Alžběta II.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.