Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Plzní prošel duhový průvod hrdosti, podle organizátorů mají Plzeňané stále velké předsudky

Centrem Plzně prošel průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT+) Pilsen Pride. Zapojily se do něj stovky mladých lidí. V procesí byly vidět duhové vlajky a řada transparentů poukazující na nerovnoprávnost mezi heterosexuálními a stejnopohlavními páry. Sami organizátoři uvedli, že gayové v Plzni mají mnohdy strach dát najevo svou orientaci a setkávají se s předsudky a šikanou.

Letošní třídenní akce Pilsen Pride Week nabídla řadu přednášek, jež řešily téma duhových rodin i problémy, se kterými se v Česku setkávají trans a nebinární lidi. V sobotu odpoledne pak akce vyvrcholila duchovým pochodem.

Převážně mladí lidé se společně setkali v Mlýnské strouze, odkud se posléze vydali centrem Plzně směrem k Papírně. Trasa vedla přes náměstí Republiky a sadový okruh, kde i v deštivém počasí sedělo pár lidí na předzahrádkách restaurací. Jedni mlčky přihlíželi, jiní si vše fotili a někteří průvodu zatleskali, což dav odměnil hlasitým jásotem.

V minulých letech se snažili procesí narušit členové politického uskupení Česká Plzeň i zástupci Dělnické strany. Letos se jim průvod zdařile vyhnul a kromě jednoho jediného protestujícího, který křičel „hamba“ nenarazili na žádný odpor. I tak akci přihlíželo mnoho policistů se speciálním vozem upraveným jako mobilní monitorovací centrum. Na obloze byl vidět i dron.  

„Držet se s partnerem za ruku? V Plzni nic příjemného.“

V polovině srpna prošel Prahou obrovský Prague Pride, kterého se účastnilo až 60 tisíc lidí. I přesto si organizátoři plzeňské variace myslí, že má smysl tyto akce pořádat i v západočeské metropoli.

„Praha je liberální velkoměsto a myslíme si, že menší města jsou konzervativně laděné a jedním z nich je i Plzeň. Mám pocit, že lidé spadající do LGBT+ komunity se v Plzni střetávají častěji s předsudky a nějakou formou šikany. Ani tady není komfortní držet se s partnerem za ruku. Je to zvláštní pocit. Mám ve svém okolí lidi, které nepřijmula ani vlastní rodina, anebo se setkali s diskriminací ve škole,“ uvedl organizátor akce Jan Švarc.

Sám přiznává, že původně bral akci jako příležitost přiblížit veřejnosti problematiku LGBT+ komunity. Dnes má spíše pocit, že jde o ozdravnou kúru a psychologickou podporu pro účastníky pochodu.

„Tady v Plzni není žádné centrum jako například v Praze. Když má člověk nějaký problém či prochází změnou pohlaví, tak stejně musí dojíždět do hlavního města. Moc těch možností tady lidé nemají, proto jsme si řekli, že by bylo skvělé tuhle akci uspořádat. Rádi bychom organizovali i další akce během roku, abychom ty komunity propojovali a abychom těm lidem pomáhali i jinak než takto jednorázově,“ prozradil Švarc své budoucí plány.

Vůbec poprvé zavlála na budově krajského úřadu duhová vlajka. Její vyvěšení inicioval zastupitel Jiří Pek (Piráti) a Jitka Kylišová (STAN, Zelení, PRO PLZEŇ).

„Společně s Jitkou Kylišovou jsem se snažil, aby se na krajském úřadu mohla vyvěsit duhová vlajka. Nakonec se nám to i přes odpor některých zastupitelů podařilo. V západních Čechách se tak stalo úplně poprvé a myslím si, že po Praze jsme druhé město, které se takto otevřeně přihlásilo k tomu, aby se poukázalo na to, že tu existují právní rozdíly mezi heterosexuálními páry a těmi z LGBT+ komunity,“ vysvětluje Pek. Dále dodal, že nejde jen o problémy ohledně adopcí dětí, ale také například o majetkové nejasnosti pro registrované páry.

Anonymní testování na HIV

Součástí dnešní akce je i anonymní testování na onemocnění HIV, Syfilis, a žloutenku typu B a C. Rychlotesty nabízí Česká společnost AIDS pomoc, přičemž jde o proceduru, jež zabere zhruba sedm minut. Zájemce pouze vyplní krátký dotazník a podle něj vybere poradce vhodné testy. Pak už jen stačí kapka krve ze špičky prstu. Výsledky jsou do dvou minut. 

„Po celou dobu testování budou k dispozici zdravotníci a speciálně školení poradci, kteří zájemcům rádi vysvětlí problematiku pohlavně přenosných onemocnění, možných způsobů přenosu, snížení rizik nákazy a vše, co je bude v této problematice zajímat,“ upřesnila Česká společnost AIDS pomoc. Speciální sanitka zaparkuje na adrese Černická 914, přičemž bude nabízet testování v sobotu od 20:00 do 2:00 ráno.

FOTOGALERIE: Pilsen Pride 2022

Sobota, 10. září 2022, 18:15

FOTOGALERIE: Pilsen Pride 2022
FOTOGALERIE: Pilsen Pride 2022

Čtete také:

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Pilsen Pride, pochod hrdosti, LGBT, homosexuálové, Plzeň, Praha, komunita, Jan Švarc, Česko, Prague Pride, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Náměstí Republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Plzní prošel duhový průvod hrdosti, podle organizátorů mají Plzeňané stále velké předsudky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.