Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Plzeň dokončila stavbu 18 bytových domů v Zátiší, jde o jeden z největších městských projektů v ČR

Plzeňská radnice dokončila svůj největší bytový projekt za posledních 17 let. Lokalita Zátiší se rozprostírá na ploše čtyř hektarů kolem ulic Línská a Kreuzmannova. Nově tam vzniklo 18 třípodlažních domů se 179 byty pro seniory, mladé rodiny či osoby s hendikepem. Projekt přišel město na více než 369 milionů korun, přičemž ho radnice hradila výhradně ze svého rozpočtu.

Plzeň své volné nájemní byty zveřejňuje na webových stránkách. Lidé v bytové nouzi, ohrožení ztrátou bydlení či patřící do nejzranitelnějších skupin pak mohou kontaktovat přímo městské Kontaktní místo pro bydlení sídlící v Jagellonské ulici 8, kde s registrací či přihláškou na byt zájemcům pomohou magistrátní úředníci.

Byty s dispozicí 1+kk až 4+kk jsou určeny jako dostupné bydlení pro seniory, mladé rodiny s dětmi, osoby s hendikepem, pro pečující o postižené děti, samoživitele a samoživitelky a další skupiny obyvatel. Většina bytů již má své nájemníky, ale i přesto město doporučuje sledovat nabídku volných bytů.

„Projektem Zátiší ukazujeme ostatním městům a obcím cestu v době, kdy Česko patří mezi země s největší nedostupností bydlení v Evropě. Jde o skvělou práci a jsme v tomto výrazně napřed. Do bytové výstavby z vlastních zdrojů jsme se pustili ve chvíli, kdy ostatní samosprávy vyčkávaly, začínaly řešit přípravu či teprve spouštěly diskuzi o tom, zda začít stavět obecní byty a kde na ně vzít. Přitom toto je téma, které občany zajímá,“ zdůraznil primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Radnice dokázala stavbu zafinancovat i díky penězům z prodeje bytů na Sylvánu. Od zahájení stavby v Zátiší až do kolaudace uběhlo zhruba 2,5 roku. „Loni v červnu jsme takto kolaudovali v rámci první etapy stavby 77 bytů v sedmi domech, nyní máme dokončenou i druhou etapu, kdy jsme dostavěli deset bytových domů s 52 byty o dispozici 1+kk, 46 byty 2+kk a čtyřmi byty 4+kk, celkem tedy 102 bytových jednotek,“ přiblížil náměstek David Šlouf (ODS).  

Záměr revitalizovat celé území Zátiší, na němž se nacházely po válce provizorně vystavěné a již zcela nevyhovující polodřevěné domy, vznikl už v roce 2018 z první studie lokality.

Podle něj má město vytipováno dalších 12 míst, kde by měly vyrůst další stovky bytů. Jde o lokality Na Jíkalce, na Světovaru, v Liticích, lokalitu Vejprnická – Skvrňanská, Pařížská, Divadelní a další.

Budování nájemního bydlení podporují také ostatní stany v městském zastupitelstvu. Stejně jako ODS má výstavbu dostupného nájemního či komunitního bydlení v programu také koaliční ANO a ČSSD či například opoziční KSČM nebo Piráti. „Za Piráty je třeba mnohem masivnější výstavba nájemních bytů v městském vlastnictví, vyčlenit pozemky a nemovitosti v majetku města, které by se nejlépe hodily k výstavbě městských bytů. V současné době už se něco děje, ale chtěli bychom tomu dát větší drive," řekl už dříve novinářům šéf zastupitelského klubu Pirátů Pavel Bosák.

„Kromě vlastních bytových domů jsou součástí druhé etapy stavby také komunikace a terénní úpravy, sadové úpravy, veřejné osvětlení a dětské hřiště,“ doplnil David Šlouf. Součástí projektu je i obchod na ploše 118 metrů čtverečních.

Každý byt vždy disponuje koupelnou a kuchyní s kuchyňskou linkou. Každá jednotka má také balkon a sklepní kóji.  „Měsíční nájemné u bytů bezbariérových, bytů pro seniory a bytů pro osoby se zdravotním postižením bude činit 50 korun za metr čtvereční, pro všechny ostatní byty bude měsíční nájemné v sazbě odpovídající výši nájemného u ostatních standardních bytů ve vlastnictví města Plzně s meziročním nárůstem, jedná se o sazbu 92,07 korun za metr čtvereční,“ dodala mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky lokalita Zátiší, městské byty, stavba bytů, nájemní bydlení, dostupné bydlení, projekt, Plzeň, bytový dům, Česko, dům, ODS, Česká pirátská strana, Pavel Šindelář, Pavel Bosák, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň dokončila stavbu 18 bytových domů v Zátiší, jde o jeden z největších městských projektů v ČR  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.