Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Veterináři udali zubní lékařku, která bravurním zákrokem zachránila život labuti s roztrženým jícnem

Život desítkám zvířat zachránila v terénu plzeňská zubařka Hana Makoňová, která je dlouholetou a zkušenou členkou plzeňské záchranné stanice živočichů. Letos v dubnu zachránila bleskově provedeným invazivním zákrokem život labuti. Rybářský háček jí roztrhl jícen a hrozila jí trýznivá smrt. Komora veterinárních lékařů (KVL) na ni kvůli tomu podala oznámení s podezřením na týrání zvířat.

Zatímco odoperovaná, zachráněná a zcela uzdravená labuť z Třemošenského rybníka si vesele užívá života, uzavřená skupina veterinárních lékařů, spolu s Komorou veterinárních lékařů z druhého konce republiky pět měsíců řešila podání trestního oznámení s podezřením na týrání zvířat na záchrannou stanici a její členku Hanu Makoňovou. Stalo se tak zcela nepochopitelně na základě článku Plzeňské Drbny, která o skvěle provedené záchranné akci v terénu informovala. Provedla ji zubní lékařka s červeným diplomem z medicíny, ale jde o členku dobrovolné záchranné organizace, kde se záchranou zvířat zabývá už dvacet let.

Bouřlivá diskuse v uzavřené skupině veterinárních lékařů na sociálních sítích k tomuto případu šokovala šéfa záchranné stanice Karla Makoně, který je manželem záchranářky a zubařky Hany Makoňové. „Ty diskutující lidi vůbec neznám, všichni jsou mimo náš region i realitu a úroveň diskuse je fakt věcně, právně i podstatou neuvěřitelně slabá. Nikdo z nich vůbec neví, co a proč se stalo, nikdo z nich se nezeptal, jestli ten pták vůbec přežil, jak jsme postupovali, proč jsme tak postupovali a všichni jen dokola opakují nesmysly typu co si to nějaká lidská zubařka dovolila,“ uvedl Makoň.

Spolek DES OP provozuje Záchrannou stanici živočichů Plzeň již 30 let, pracuje pro něj přes 100 lidí, subjektů a organizací. „Za ty roky jsme řešili a zasahovali u tisíců případů! Je za námi vidět x let odvedené práce a konkrétních výsledků a já nedovolím, aby kdokoliv podobně diletantským způsobem zpochybňoval a špinil naši práci, lidi a organizaci. Navíc Hana Makoňová v rámci své zubařské profese provádí mnohem složitější operace a chirurgické zákroky pod lupovými brýlemi, mikro-nástroji na milimetry přesně v dutině ústní u lidí, a tak mi nebude nikdo vysvětlovat, že nedokáže adekvátně zašít labuti jícen na lavičce u rybníka,“ zdůraznil šéf záchranné stanice.

Statečná zubní lékařka má unikátní specializaci, přímo v terénu zachraňuje životy zraněným labutím

Unikátní specializaci má plzeňská zubní lékařka Hana Makoňová. Když je potřeba, odloží zubní vrtačku i další nástroje dentistů a vyráží do terénu zachraňovat životy labutím, kterým se zasekly do krku rybářské háčky. Poraněnou labuť si statečná...

Podle vyjádření Makoně šlo o adekvátní nezbytně nutnou první pomoc, která zachránila labuti život! Navíc vše se odehrávalo na základě velmi dobrého intuitivního vyhodnocení situace a zkušeností lékařky, která takto zachránila už desítky ptáků. „Hana pracuje v renomované zubní ordinaci, ošetřuje a operuje lidi. Vedle toho ale dokáže labuť chytit, ošetřit, je k dispozici 24 hodin denně 365 dní v roce, má veterinární odchytový kurz z Brna, pověření k manipulaci se všemi druhy volně žijících živočichů, výborné výsledky, tak je mi opravdu úplně jedno, že není členkou Komory veterinárních lékařů anebo vystudovaný veterinář! Venku v terénu pro mě, jakožto zodpovědnou osobu za činnost DES OP a koneckonců i ta zvířata, jsou v daný moment mnohem důležitější věci než celá tato debata."

V rámci činnosti spolku a záchranné stanice nešlo zdaleka o první případ, kdy zvířata ošetřoval MUDr. a ne MVDr. „V rámci naší činnosti spolupracujeme s mnoha doktory, specialisty, laboratořemi i zdravotnickými pracovišti, která se věnují výhradně lidské medicíně. Ortopedi, očaři, chirurgové, patologové, protetici, lékárníci. Stejně tak spolupracujeme i s veterináři a veterinárními pracovišti a jsem rád, že všichni dohromady jsme schopni normálně a efektivně fungovat, pomáhat zvířatům, zachraňovat,“ uvedl Makoň.

Místo trestu pochvala

Diskutující veterináři tlačili na Komoru veterinárních lékařů, aby posoudila, zda nedošlo v tomto případě k týrání zvířete neoprávněnou a nekompetentní osobou nebo zda se nejednalo o trestný čin úmyslná propagace týrání zvířat. O události Makoň informoval podrobně média a přiložil i řadu fotografií. „Bylo u toho dost lidí, co se na to dívali, fotili si to a filmovali. Chtěl jsem prostě jen předejít tomu, že to někdo pověsí na sociální sítě s nějakým slaboduchým komentářem a každý se k tomu bude vyjadřovat! Zároveň jsem chtěl, aby lidé věděli, co se tam děje a že je třeba labuť po zákroku hlídat! A samozřejmě jsem se chtěl pochlubit, jak máme dobré a precizní lidi v DES OP. Takže proto jsem to udělal a udělám to klidně znova! Jelikož hlavním cílem DES OP je i ekologická výchova, osvěta a informování široké veřejnosti,“ vysvětlil Karel Makoň.

Případ už vyřešila Krajská veterinární správa v Plzni, která podle slov svého ředitele Richarda Bílého dospěla k závěru, že došlo k porušení zákona, a to tím, že dotyčná nemá kvalifikaci na ošetřování zvířat. Nicméně nepřistoupili k žádnému potrestání, neboť společenská škodlivost takového skutku v tomto konkrétním případu je naprosto bagatelní. Zákrok byl vyhodnocen jako první pomoc v krajní nouzi, jehož výsledkem byla záchrana zvířete. Samotný zákrok byl proveden odborně a nemusel by se za něj stydět žádný veterinář, konstatoval šéf Krajské veterinární správy v Plzni.

Operované labuti se daří velmi dobře. Byla identifikována podle ornitologického kroužku v hejnu dalších labutí na rybníku u Lochosic na Plzni severu. Lze předpokládat, že zimovat bude na Vltavě v Praze, kde pobývala loni se svým partnerem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP / Karel Makoň

Štítky záchrana labutí, Hana Makoňová, zubní lékařka, chirurgický zákrok, záchranná stanice, DESOP, veterinární lékař, zubní lékař, jícen, Plzeň, Krajská veterinární správa, Třemošenský rybník, Drbna.cz, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IVAN FILIPEC

Ředitel KVS Plzeň by se měl naučit něco o etiketě a humanitě. Je to hlopý člověk.

Pondělí, 12. září 2022, 13:34Odpovědět

IVAN FILIPEC

Tohle napadne jen totálniho vola.

Pátek, 9. září 2022, 10:15Odpovědět

Veterináři udali zubní lékařku, která bravurním zákrokem zachránila život labuti s roztrženým jícnem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.