Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na letní návštěvnosti hlavního šumavského střediska Špičák se negativně podepsal i kůrovec

Největší horské středisko západočeské Šumavy Ski&Bike Špičák, které funguje každý den do 15. září a do konce října pak o víkendech, zažilo letos v létě tři různé návštěvnické etapy. Nejlepší byla druhá polovina července, naproti tomu nejhorší je vinou kůrovcové kalamity měsíc srpen. Z celkového počtu letních návštěvníků připadá zatím 61 procent na pěší turisty a zbytek na bikery.

„Červen až polovina července nebyly nic moc. V červnu se ještě asi projevila školní docházka a i to, že jsme kvůli dubnovému bourání starých budov a zahájení stavby objektu s novou restaurací a privátními byty spustili provoz až 15. června. Na začátku července lidé asi více mířili k moři, takže jsme zaznamenali asi 20procentní meziroční pokles návštěvnosti," uvedl ředitel areálu Vladimír Kasík.

Druhá polovina července až do prvních srpnových dnů byla podle Kasíka vynikající. „Dohnali jsme i ten dvacetiprocentní počáteční propad, takže jsme byli na stejných počtech jako loni," řekl Kasík. Lidé si podle něj cestu do areálu našli, a to i přes zhruba třítýdenní úplné zavření silnice z Hojsovy Stráže na Špičák, kde se opravoval povrch vozovky.

„Od 5. srpna ale musely Lesy ČR začít řešit kůrovcovou kalamitu, což chápeme, ale v pro nás nejatraktivnějších místech - na cestách z vrcholu Špičáku k oběma jezerům Černému i Čertovu, což je nejnavštěvovanější část západní Šumavy,“ konstatoval Kasík. Každý týden jsou tak obě atraktivní stezky do konce září od pondělí do středy uzavřeny. Areál z nich muset odstranit i průvodce ve formě naučných panelů. Srpen je pro středisko vždy nejsilnějším návštěvním měsícem léta, omezení se tak projevilo negativně. „Výhledově to vidím tak na meziroční desetiprocentní pokles," dodal ředitel špičáckého areálu.

Podle Kasíka to ukázalo, kam vedlo a nadále vede bezzásahové řešení kůrovcové kalamity v některých zónách poblíž Ski&Bike Špičák. Brouk se díky teplému jihozápadnímu proudění přirozenou cestou s větrem rozšířil dál až do areálu. „Nejde jen o pokles aktuální návštěvnosti, ale máme velké obavy z toho, že Špičák a jeho okolí bude ještě více odlesněn, což vůbec nikomu nepomůže. Ani nám, ani přírodě. S podobnými zelenými experimenty je potřeba skončit," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ski&Bike Špičák

Štítky Ski&Bike Špičák, letní sezona, lanovka, turistické trasy, bikeři, Špičák, Šumava, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letní návštěvnosti hlavního šumavského střediska Špičák se negativně podepsal i kůrovec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.