Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Slavný solární motýl Larso dorazí do Plzně, karavan poháněný energií slunce je na cestě kolem světa

Svoji zastávku na cestě kolem světa si udělá v areálu Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) unikátní švýcarský „solární motýl.“ Speciální obytný vůz na solární energii dorazí 6. září do Plzně s týmem švýcarských propagátorů obnovitelné energie, sdružených kolem bývalého učitele Louise Palmera. Ten už jednou objel svět s malým autem na solární pohon.

Svoji první cestu kolem světa se solárním vozidlem podnikl Louis Palmer už před 15 lety. Nyní přijedou členové jeho týmu s novým obytným „solárním motýlem“ (SolarButterfly). I tentokrát s ním objíždějí celou planetu. Jejich cesta kolem světa začala letos v květnu ve Švýcarsku a potrvá až do října 2025. Během čtyř let projedou cestovatelé 90 zemí. Plzeňská univerzita je přitom jednou ze tří zastávek solárního motýla v Česku. Kromě Plzně by se měl objevit také v Praze a v Brně.

Solární motýl Larso je malý dům s kuchyní, toaletou, sprchou, klimatizací a šesti lůžky. Během jízdy vypadá téměř jako obyčejný karavan, stisknutím tlačítka se však promění v motýla s křídly pokrytými lehkými solárními panely, jejichž velké rozpětí zajišťuje dostatek plochy pro získávání solární energie. Díky tomu dokáže Larso ujet až 300 km za den zcela bez emisí. Karavan díky svým solárním panelům nabíjí elektromobil, který ho pak za sebou táhne.

Tvůrci vozidla mysleli i na materiál. Stěny, solární panely a nábytek jsou proto vyrobeny z více než 800 kg speciálně zrecyklovaných PET lahví. Solární panely váží pouze 4,3 kg na metr čtvereční, což je téměř čtyřikrát méně než u konvenčních panelů.

„Využívání energie z obnovitelných zdrojů získává v kontextu energetické krize stále více na významu. Moc nás proto těší, že si příznivci solární energie budou moci přímo v kampusu prohlédnout obytný automobil poháněný sluneční energií a budou mít příležitost dozvědět se zajímavé informace o využívání obnovitelných zdrojů,“ připomíná rektor ZČU Miroslav Holeček.

ZČU zve všechny zájemce na prohlídku solárního motýla.  K vidění bude solární motýl v kampusu ZČU na Borských polích 6. září od 9.00 do 12.00. Od 13.00 nejméně do 16.30 hodin budou členové švýcarského týmu připraveni poskytnout informace a zodpovědět dotazy návštěvníků.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZČU, SolarButterfly

Štítky solární motýl, Larso, solární energie, karavan na solární pohon, ZČU, motýli, cesta kolem světa, Západočeská univerzita v Plzni, energie, Plzeň, Louis Palmer, Švýcarsko, Česko, Miroslav Holeček, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavný solární motýl Larso dorazí do Plzně, karavan poháněný energií slunce je na cestě kolem světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.