Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kácet se zatím nebude mohutný dub před vstupem do muzea. Prošel zátěžovými testy na příští tři roky

Mohutný dub letní rostoucí před vstupem do Západočeského muzea v Plzni v Šafaříkových sadech se nebude kácet, což je určitě velmi dobrá zpráva. Nepřehlédnutelný strom, který je i nesmírně ceněným exemplářem parku, úspěšně prošel v minulých dnech složitými zátěžovými testy a měřením.

„Zkoušky ověřovaly stabilitu dubu z hlediska jeho možného vývratu nebo zlomu v kmeni. Dobrou zprávou je, že strom je vysoce odolný vůči vyvrácení. Abychom zamezili případnému zlomení kmene při extrémních projevech počasí, navrhli odborníci speciální stabilizační řezy v koruně a zmenšení jeho celkové výšky o 2,6 metru,“ uvedl Michal Vozobule (TOP09), náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí. Zmíněná opatření zajistí stabilitu stromu minimálně na následují tři roky.

Experti nejprve zkoumali kmen dubu akustickým tomografem, což odhalilo rozsáhlé poškození s destrukcí dřeva uvnitř kmene, čímž se snižuje jeho pevnost. „Dub se dále prověřil tahovými zkouškami, které se vzhledem k finanční náročnosti využívají především u kompozičně, historicky, ekologicky či jinak významných dřevin,“ vysvětlila Dagmar Svobodová Kaiferová, vedoucí magistrátního odboru životního prostředí.

Právě tahová zkouška simulovala větrnou zátěž. Ze získaných dat odborníci navrhli vhodná pěstební opatření zvyšující stabilitu stromu, díky nimž může významný dub dále růst bez nutnosti jeho kácení. Nejpozději v roce 2025 se ale musí opakovat tomografické vyšetření kmene i tahové zkoušky. Město navíc musí přistoupit nejpozději v příštím roce k fytopatologickému průzkumu kmene stromu.

Dub stojící u vstupního předpolí budovy Západočeského muzea je kosterní dřevinou historického parku v centru města, významným kompozičním prvkem i dominantou, cenným exemplářem svého druhu, ale zároveň i stromem se zvýšeným biotopovým potenciálem.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Západočeské muzeum v Plzni, Plzen.eu

Štítky dub, zátěžové testy, měření, kácení stromu, Západočeské muzeum, Šafaříkovy sady, strom, kmen, Západočeské muzeum v Plzni, muzeum, TOP 09, Michal Vozobule

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kácet se zatím nebude mohutný dub před vstupem do muzea. Prošel zátěžovými testy na příští tři roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.