Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rekreační zóny v Plzni se dočkají novinek, přibude ovocný sad, tůně i nové cesty

V téměř každé městské čtvrti najdou Plzeňané rekreační oblast, kde si mohou užít chvilku klidu. Radnice pravidelně investuje do obnovy stezek, laviček, altánů či informačních tabulí. Kromě toho připravuje město i další projekty, jako je například výsadba ovocného sadu v oblasti Pytel, revitalizace se dočká také údolí na Valše, kde by měly vzniknout nové tůně. Těm se budou věnovat i na Zábělé, kde navíc propojí louku s lesními cestami.

Rekreační oblasti jsou dané vyhláškou města Plzně z roku 1997 a jsou to Bolevecké rybníky, Košutecké jezírko, České údolí, Homolka, Špitálský les, Chlum, Zábělá, Dubová hora, Valcha, les Pytel mezi Božkovem a obcí Letkov. Nové přibyly v roce 2018, a to Zábělá – Černá mýť, Kyjovský les a Radčický les. 

Město Plzeň vlastní na 4 100 hektarů lesních porostů, z toho 1 859 hektarů je určeno k rekreaci.  Mezi nedávno obnovené oblasti patří Dubový hora v Liticích. Veřejnosti se lokalita zpřístupnila krátce před začátkem prázdnin. 

„O rekreační oblasti město Plzeň pečuje prostřednictvím Správy veřejného statku města Plzně, která má připraveno na další roky několik zajímavých projektů, třeba revitalizaci údolí na Valše nebo výsadbu ovocného sadu v méně známé rekreační oblasti Pytel, která se nachází za Božkovem,“ uvedl primátor města Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09) upozorňuje, že revitalizace nezaměřují primárně na největší a nejvíce navštěvované lokality. „Chceme, aby všechny oblasti měly návštěvnicky příznivou infrastrukturu, tím dojde k jejich rovnoměrnému zatížení. A také díky dobře navrženým cestám a odpočinkovým místům návštěvníci nechodí mimo vyznačené trasy a neničí přírodu,“ myslí si Vozobule. 

Nový projekt Zdravá krajina chce pomoci zadržet vodu v přírodě a obnovit staré polní cesty

Plzeňský kraj představil svůj nový projekt, který má za úkol zadržet vodu v krajině, revitalizovat vodní toky, obnovit prameniště a staré polní cesty. Krajský úřad už dokončil Regionální strategii adaptačních opatření (ReSAO), která zmapovala...

Nutné je také poznamenat, že rekreační oblast neslouží jen lidem, ale jsou důležité i k ochraně přírody a krajiny. Město má například zpracovanou studii revitalizace údolí na Valše, které je ohroženo erozí. „Voda tam vymílá půdu a tomu zabráníme tím, že vybudujeme tůně. Těmito úpravami zvýšíme i biodiverzitu, tedy různorodost života, neboť vzniknou nová stanoviště pro živočichy i rostliny,“ zdůraznil náměstek. 

Správa veřejného statku se chce do budoucna věnovat i méně známé oblasti Pytel. Jedním z projektů je výsadba ovocných sadů, vybudování rekreační cesty a lávky přes potok. „K dalším plánům patří revitalizace tůní na Zábělé, vybudování cest, které propojí louku u Špitálského lesa s cestami v lese a další. Připraveny jsou i projekty pro Bolevecké rybníky, jako jsou bezbariérový přístup do vody pomocí lanovky pro vozíčkáře z prostoru autokempu nebo infrastruktura pro stánek s občerstvením pod Bílou Horou či rozsáhlé úpravy v prostoru areálu Ostende,“ vyjmenoval Vozobule.

Rekreační oblasti jsou rovnoměrně rozprostřené po celé Plzni a obyvatelé to tak mají do přírody kousek. Třeba z konečné tramvaje, trolejbusu nebo autobusu. „Díky tomu mohou obyvatelé města trávit volný čas v přírodě. Chceme, aby tam pro ně bylo příjemné prostředí, a tak vytváříme v těchto rekreačních oblastech sítě stezek s lavičkami, altánky a dalšími prvky. Nechybí ani tabule s informacemi o rostlinách a živočiších, které se v dané oblasti nacházejí,“ dodal primátor.
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Pecuch, Zuzana Duzbabová

Štítky rekreační zóny, městský park, zeleň ve městě, tůně, zadržování vody v krajině, Plzeň, sad, les, revitalizace, projekt, Zábělá, Valcha, Michal Vozobule, Bolevecké rybníky, Dubová hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekreační zóny v Plzni se dočkají novinek, přibude ovocný sad, tůně i nové cesty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.