Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejstarší plzeňský skaut Jiří Světlík odešel do skautského nebe ve věku 98 let. Zažil peklo komunistických lágrů

Do skautského nebe odešel nejstarší plzeňský skaut Jiří Světlík, držitel Řádu stříbrného vlka zemřel v úctyhodném věku 98 let. Již v roce 1938 složil skautský slib! V padesátých letech minulého století byl odsouzen za vyzvědačství a vlastizradu. Za mřížemi v komunistických lágrech a věznicích prožil odvážný muž 10 let života.

Otec Jiřího Světlíka vlastnil v Plzni tiskárny, proto se jeho syn vyučil v daném oboru. Jako dvacetiletý nastoupil na nucené práce do Německa v lednu 1944. U mnichovského Donauwörth pracoval na fréze, denně od 6 do 18 hodin. Svoji odvahu už tehdy prokazoval, když se vracel vlakem domů, nebo když doprovázel domů svého kamaráda se zápalem plic. Za tyto jízdy a kvůli prohlášení proti Německu byl obviněn z napomáhání nepříteli a přípravy velezrady. Byl držen ve vyšetřovací vazbě v Donauwörth a ve věznici Stadelheim v Mnichově, kde čekal na soud.

Dne 1. května 1945 se Světlík dozvěděl o osvobození Mnichova Američany vyvěšenou americkou vlajkou na bráně věznice. Návrat do vlasti byl kvůli zničené infrastruktuře dosti složitý. Zapojil se do takzvané československé svépomoci – Czechoslowak Self-Help of City Munich. Po válce se vrátil k práci v otcově tiskárně. V roce 1948, kdy byl na vojně a zažil začátek budování železné opony, komunisté tiskárnu jeho otci sebrali. Práci poté našel v porcelánce v Lokti, která získala dva stroje z jejich tiskárny.

Z důvodu blízkosti komplexů lágrů a uranových dolů se Jiří Světlík zapojil do skupiny lidí, která navazovala spojení s vězni a snažila se jim předávat potraviny a dopisy od rodin. V roce 1953 byl zatčen a obviněn z vyzvědačství a vlastizrady. Nakonec byl odsouzen k 20 letům vězení, nejprve v Chebu, poté v lágrech Nikolaj a Rovnost na Jáchymovsku. Amnestie v roce 1960 se na něho nevztahovala, protože byl označen za špiona a vedoucího skupiny.

Konec vězení strávil Světlík ve věznici Kartouzy ve Valdicích, kde se zapojil do sklářské výroby. Propuštěn byl po dvou letech. Vězněn byl celkem deset let a dva měsíce. Práci poté našel v Plzni v Kovodružstvu, kde se stal i vedoucím. Po roce 1968 neprošel prověrkami a následně pracoval jako pomocný dělník ve smaltovně a jako soustružník, než v roce 1984 odešel do penze. Rok a půl pracoval i v Západočeském muzeu v Plzni.

Jiří Světlík byl celoživotním skautem, členem Konfederace politických vězňů a v roce 2018 obdržel Cenu Paměti národa, která je udělována pamětníkům zlomových momentů minulého století. Řád stříbrného vlka je nejvyšším skautským vyznamenáním pro muže v Junáku – českém skautu. Je oceněním za mimořádné zásluhy o rozvoj a šíření skautských myšlenek nebo celoživotní službu skautskému hnutí. Sbor nositelů Řádu stříbrného vlka se může skládat nejvíce ze 12 žijících členů.

Zemřel profesor Zdeněk Mraček, významný plzeňský neurochirurg a polistopadový primátor Plzně

Ve věku 92 let zemřel významný plzeňský neurochirurg, polistopadový primátor Plzně a čestný občan města profesor Zdeněk Mraček. V čele západočeské metropole stál v letech 1990 až 1994. V této funkci za největší úspěch považoval zrušení Borského...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Plzen.eu | Zdroj plzen.eu

Štítky Jiří Světlík, skaut, zemřel nejstarší plzeňský skaut, smuteční oznámení, Německo, Plzeň, Donauwörth, Mnichov, Západočeské muzeum v Plzni, Konfederace politických vězňů České republiky, Vlajka Spojených států amerických, Ceny paměti národa, Stadelheim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší plzeňský skaut Jiří Světlík odešel do skautského nebe ve věku 98 let. Zažil peklo komunistických lágrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.