Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Horké počasí zhoršuje kvalitu vody v koupalištích v Plzeňském kraji. Dobrou vodu nemají Hracholusky

S postupujícím létem zhoršuje kvalita vody v některých venkovních koupalištích v Plzeňském kraji. Za nevhodnou ke koupání označili hygienici při svém posledním měření 1. srpna vodu v největší přehradě kraje Hracholuskách, a to na hrázi i v lokalitě na Radosti. Hygienici to uvádějí na svých stránkách. V nejzazší, horní části nádrže na Butově, kde bývá voda zkažená nejdříve, hygienici měření neprovádějí, odborníci tam ale nedoporučovali koupání už kolem poloviny července.

Na Hracholuskách má voda podle hygieniků teplotu přes 23 stupňů, na Radosti i na hrázi je ale v ní už velké množství chorofylu a sinic. "Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabený imunitním systémem," uvádějí hygienici. Vodu na Hracholuskách označili na pětibodové škále čtvrtým stupněm. Na třetím stupni je podle nich kvalita vody v Košuteckém jezírku v Plzni, je to v důsledku zhoršených mikrobiologických hodnot. Plzeňská rybníční soustava má stále dobou kvalitu vody s teplotou přes 23 stupňů. Jen mírně zhoršenou jakost kvůli nižší průhlednosti uvádějí hygienici na Šídlovském rybníku.

Tropické počasí ale připravuje plzeňské rybníky o vodu. Hladina Boleveckého rybníka je nyní nejníže za posledních 17 let, klesla pod dosavadní minimum z podzimu 2020, kdy do přepadu chybělo 126 centimetrů, nyní je vody ještě méně. O více než 20 centimetrů oproti normální hladině klesla také hladina vody v Šídlováku a v Třemošenském rybníce, i když byly oba ještě v květnu na normální hladině. Senecký rybník měl v souvislosti s předvánočním sádkováním normální výšku hladiny až na přelomu února a března, nyní ji má o 22 centimetrů níže. Hladina Kameňáku je ještě o centimetr níž, uvedl Martin Gregar, který má městské rybníky na starosti.

Také v rybníku Babylon na Domažlicku má voda zhoršenou jakost, je na třetím stupni. Dobrou vodu mají například koupací biotopy v Blovicích a v Dobřanech na jižním Plzeňsku, koupaliště v Plané, v Tachově, v kempu v Konstantinových Lázních, koupaliště v Rokycanech, v Kdyni na Domažlicku, v Kolinci na Klatovsku nebo v lomu ve Starém Klíčově na Domažlicku. Některá poslední dostupná měření hygieniků jsou ale z poloviny července.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky voda, koupání, čistota vody, Plzeňský, kvalita vody, Hracholusky, koupaliště, Plzeňský kraj, rybník, Butov, okres Domažlice, Plzeň, Babylón

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horké počasí zhoršuje kvalitu vody v koupalištích v Plzeňském kraji. Dobrou vodu nemají Hracholusky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.