Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Památku světově uznávaného lékaře, který nečekaně zemřel, uctili přátelé uspořádáním výstavy

Památku celosvětově uznávaného plzeňského lékaře a ekologa Ondřeje Hese, který v červnu nečekaně zemřel, uctili jeho kolegové a přátelé uspořádáním výstavy nazvané „Ondrovy mokřady.“ K vidění je aktuálně v areálu plzeňské zoo. Výstava vyzdvihuje a představuje Ondrovy aktivity o oblasti ochrany životního prostředí, přírody a volně žijících živočichů.

Cílem vernisáže bylo nejenom zahájit výstavu, ale i vzpomenout a vzdát hold odkazu a památce předního plzeňského lékaře, patologa, herpetologa, teraristy, sportovce, kamaráda, ekologa, kolegy, zakladatele nadačního fondu EDEN a člena DESOP profesora Ondřeje Hese. Na akci přišlo zhruba kolem stovky lidí, od kamarádů, kolegů, rodiny, studentů a přátel přes zástupce úřadů, institucí a subjektů. Mezi přítomnými nechyběli jak Ondřejovi kolegové a špičky z medicínského prostředí, tak kamarádi a přátelé, kteří s ním realizovali jeho projekty druhové ochrany či sportovali. Dorazili i jeho kolegové z Rumunska, Gruzie a Slovenska.

„I přesto, že Ondřej Hes podobné a tak rozsáhlé akce nikdy nevyhledával a nebyl úplně jejich příznivcem, tak věřím, že by měl upřímnou radost z toho, kolik lidí se sešlo a přišlo se podívat na jeho tůně, louže a ostrovy biodiverzity,“ řekl Karel Makoň, šéf plzeňské záchranné stanice živočichů, který se na vernisáži postaral o úvodní slovo.

„Původně zde měl stát Ondra a výstava se měla skládat pouze z 12 velkoformátových tabulí těch nejúžasnějších fotek z našich mokřadů! Když se však nad tím teď zamýšlím, pokud by tu výstavu organizoval Ondra, tak jak původně měl, tak by tu vlastně nestál asi nikdo, jelikož on na podobné akce neměl čas a místo toho by někde sekal trávu kolem tůní. I přesto jsem ale přesvědčen, že teď se na nás dívá a má radost, kolik Vás přišlo,“ řekl na úvod vernisáže Karel Makoň.

Výstava Ondrovy mokřady bude k vidění až do konce srpna v prostorách kapličky Mediterraneum v ZOO Plzeň.

Obrovská ztráta pro celosvětovou lékařskou vědu i ochranu přírody, nečekaně zemřel patolog Ondřej Hes

Obrovský smutek zavládl nejen v lékařských kruzích, v plzeňské fakultní nemocnici, ale i mezi příznivci a spolupracovníky ekologického spolku DESOP a Záchranné stanice živočichů Plzeň. Zcela nečekaně totiž zemřel Ondřej Hes, celosvětově uznávaný...

Lékař Ondřej Hes zemřel nečekaně ve věku nedožitých 54 let v důsledku rozsáhlé mozkové příhody, která ho zákeřně překvapila brzy ráno, když v rámci svých oblíbených sportovních aktivit běžel do Fakultní nemocnice na Lochotíně, kde působil celý svůj profesní život. Dle získaných informací zkolaboval v lukách v údolní nivě řeky Berounky, nedaleko od spodního vjezdu do fakultní nemocnice, na dohled a dosah lékařské pomoci. Bohužel rozsah a charakter náhlé mozkové příhody mu neumožnil si pomoc přivolat. I přes veškerou a následnou snahu lékařů, kolegů, kamarádů a těch nejlepších z nejlepších se nepodařilo profesora Hese zachránit.

FOTOGALERIE: Vernisáž výstavy Ondrovy mokřady

Středa, 3. srpna 2022, 17:20

FOTOGALERIE: Vernisáž výstavy Ondrovy mokřady
FOTOGALERIE: Vernisáž výstavy Ondrovy mokřady

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky Ondřej Hes, zemřel uznávané lékař, lékařská věda, patolog, DESOP, Ondrovy mokřady, vernisáž výstavy, výstava, lékař, vernisáž, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Rumunsko, Gruzie, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památku světově uznávaného lékaře, který nečekaně zemřel, uctili přátelé uspořádáním výstavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.