Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Město Plzeň požádalo o dotaci na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny ve výši 1,83 milionů korun

O dotaci určenou na pomoc a integraci uprchlíků z Ukrajiny požádalo město Plzeň ministerstvo vnitra. Jedná se o částku 1,83 milionu korun. Finance město použije na proplacení aktivit souvisejících s uprchlickou krizí, které se už uskutečnily a které se právě realizují.

„Už v prvních dnech uprchlické krize zajistilo město prostřednictvím odboru sociálních služeb výrobu karet, které jsou unikátním komunikačním prostředkem mezi běženci a zdravotnickým personálem. Speciálními kartami v několika jazykových mutací, které umožňují základní komunikaci při poskytování zdravotní péče a stanovení anamnézy, byly vybaveny všechny vozy Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje i ordinace lékařů a pediatrů, v nichž je poskytována pomoc lidem z Ukrajiny,“ uvedla Eliška Bartáková (ANO), náměstkyně primátora pro sociální oblast.

Město dále žádá o podporu na kurzy češtiny pro děti ukrajinských běženců, které se pořádají během letních prázdnin. „Jsou celkem tři a každý z nich trvá dva týdny. Účastní se jich celkem na šest desítek dětí ve věku od 7 do 16 let. Dětem se jejich lektoři mohou věnovat individuálně, neboť jsou podle věku ještě rozděleny do dopoledních a odpoledních skupin vždy po deseti,“ uvedla náměstkyně.

Podle Bartákové je znalost českého jazyka klíčovou záležitostí pro zdárnou integraci. „Chceme dětem z Ukrajiny usnadnit zářijový nástup do školních lavic, neboť příchod do nového školního prostředí bez jakékoli znalosti českého jazyka by pro ně byl velmi náročný. A myslím, že pořádáním těchto kurzů pomáháme i jejich maminkám tím, že se o jejich děti o prázdninách postaráme a ony mohou chodit do práce,“ podotkla náměstkyně.

Třetím bodem projektu, na nějž město Plzeň žádá o dotaci, je zajištění poradenských a sociálních služeb pro ukrajinské běžence v integračním centru v Dominikánské ulici s názvem MOST. „Centrum je otevřeno již od jara a prostory pro něj bezplatně poskytlo město Plzeň. Jsou v něm poskytovány služby všem lidem v nouzi a funguje v něm také adaptační skupina pro děti válečných uprchlíků,“ informoval náměstek primátora města Plzně David Šlouf (ODS), do jehož gesce spadá oblast ekonomická, nakládání s majetkem, bytová a sociálního začleňování.

Personálně provoz centra MOST zajišťuje organizace Člověk v tísni a pracuje v něm sedm odborníků, kteří se domluví česky a také ukrajinsky nebo rusky, pocházejí z Ukrajiny, Ruska či Běloruska. Jsou to proškolení terénní pracovníci, tlumočníci i dětská psycholožka.

Na projekt Integrace držitelů dočasné ochrany v Plzni 2022, který město Plzeň připravilo, žádá o dotaci ve výši cca 1,83 milionu korun. Celkové náklady činí cca 1,99 milionu korun, cca 160 tisíc korun bude město hradit ze svého rozpočtu. Od začátku války na Ukrajině našlo v Plzni azyl na 14 tisíc Ukrajinců, především žen, dětí a mladých lidí do 17 let.

Projektům na podporu integrace cizinců se město Plzeň věnuje dlouhodobě. Od roku 2008 vedle jazykových kurzů vznikla řada unikátních aktivit a nástrojů, mezi něž je možno zahrnout i zmíněné komunikační karty, letní jazykové školy pro děti cizinců nebo podporu plzeňských pedagogů, kteří pracují s dětmi s odlišným mateřským jazykem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hana Josefová

Štítky integrační centrum pro uprchlíky, Most, integrace uprchlíků z Ukrajiny, dotace na pomoc uprchlíkům, Plzeň, Ukrajina, dotace, uprchlík, projekt, Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, ANO 2011, ruská invaze na Ukrajinu, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Plzeň požádalo o dotaci na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny ve výši 1,83 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.