Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pítka nabízí v parných letních dnech kýžené osvěžení, jsou nenápadná a najdete je hlavně v sadovém okruhu

Současná vedra jsou úmorná zejména ve městech a kdo může, tak raději spěchá k vodě nebo vyhledává alespoň stín pod korunami stromů. V centru města nepotkáte v době oběda skoro ani nohu, ale v sadovém okruhu jsou lavičky zaplněné do posledního místa. Lidé a zejména pak děti si ve fontánkách smáčí ruce a někteří jedinci pod vlivem alkoholu rovnou skočí do kašen na náměstí. Mnozí lidé ale netuší, že jsou po Plzni veřejná pítka s pitnou vodou anebo neví, kde je hledat.

„U právnické fakulty jsou dvě pítka v podobě pumpiček. Další pítko s pitnou vodou je U Branky. V Šafaříkových sadech je sedm pumpiček s pitnou vodou. Pítko máme také v Borském parku, na dětském hřišti na Slovanech v Jetelové ulici, v Mlýnské strouze, na Mikulášském náměstí a v Červeném Hrádku,“ vyjmenovává Ilona Pelíšková z magistrátního odboru životního prostředí.

Leknín je pítko umístěné na pěší promenádě v lokalitě známé jako U Brnaky. Jeho autorem je sochař Karel Němec, který jej vytvořil v roce 1994. Původně mělo být z pískovce a mělo stát na Doubravce Nakonec je mramoru.

Podle plzeňských Pirátů nejsou lidé o pítkách dostatečně informovaní. „Veřejně dostupné zdroje pitné vody by měly být označeny, aby každému, kdo jde kolem, bylo jasné, jestli se může napít. Pítka v centru Plzně jsou velmi nenápadná. Mají tmavě zelenou barvu, tudíž sice krásně esteticky zapadnou do zeleného parku, ale bohužel jsou snadno přehlédnutelná. A pokud už si jich člověk všimne, není si jist, zda se může napít, protože na nich nenajde žádné označení Pitná voda, ani piktogram s kalíškem. Mimo to, některé jsou tvarem pumpičky, což může připomínat vesnické pumpy s užitkovou vodou,“ myslí si Pirátka Monika Soukupová.

Spolu s kolegy proto připravila interaktivní mapu, kde jsou veřejné zdroje pitné vody zakreslené. Z tohoto přehledu mimo jiné vyplývá, že zatímco v samotném srdci Plzně není o pitnou vodu nouze, jiné obvody jsou na tom mnohem hůře.

V nedávné době řešili městští strážníci pětici Němců, kteří si kašny Anděl na náměstí udělali menší lázně, což jim vyneslo pokutu.  

Kromě pítek v podobě pumpiček je po Plzni také řada kašen či menších fontánek. Voda z nich by se ale rozhodně neměla pít. Tyto vodní prvky tak využívají pejskaři a rádi se tam osvěžují i holubi a jiné ptactvo. „Lidé by měli vědět, že do kašen i fontán sice přitéká pitná voda, ale ta voda tam zůstává v akumulačních nádobách a stále koluje, takže po čase pitná opravdu není. Navíc obsahuje i chlorové tablety proti řasám a podobně,“ dodává Pelíšková.


Z výletu do města bude určitě pěkná fotka do rodinného alba



 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky pítka, veřejná pítka, pitná voda, sadový okruh, fontány, kašny, voda ve městě, Plzeň, kašna, Karel Němec, Borský park, Plzeň 2-Slovany, Mikulášské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aleš Cais

V menších městech (například v Chebu) mají nejen pítka, ale i mlžítka, která příjemně ochlazují rozpálené ulice. Ale je pravdou, že koupaliště na náměstí, jako my v Plzni, nemají...

Sobota, 20. srpna 2022, 21:50Odpovědět

Pítka nabízí v parných letních dnech kýžené osvěžení, jsou nenápadná a najdete je hlavně v sadovém okruhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.