Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odborníci nedoporučují koupání v přehradě České údolí, voda se zhoršila i na Hracholuskách

V Plzeňském kraji nedoporučují odborníci kvůli množství sinic koupání v přehradě České údolí u Plzně, kvalita vody se zhoršila i v horní části nádrže Hracholusky. Naopak plzeňské rybníky jsou podle hydrobiologa Jindřicha Durase stále bez sinic, voda má teplotu kolem 23 stupňů a je vhodná ke koupání. Ani hygienici při svých posledních měřeních nezjistili na žádném ze sledovaných koupališť kraje vodu nevhodnou ke koupání.

Hygienici uvádějí zhoršenou jakost vody jen u jezírka Košutka v Plzni, a to kvůli zhoršeným mikrobiologickým hodnotám z minulých let. Podle Durase ale má jezírko vodu čistou. „Košutecké jezírko má velmi dobré podmínky, po sinicích není ani památky, teplota 22 až 23 stupňů, průhlednost kolem 1,5 metru až dva metry," shrnul hydrobiolog Jindřich Duras.

Ke koupání rozhodně nedoporučuje pro příliš vysoký rozvoj sinic a ostatního fytoplanktonu nádrž České údolí. „Zatím relativně dobré poměry panují na nádrží Hracholusky, ale pouze na její dolní části - u hráze je aktuálně průhlednost přes 1,5 metru, sinice jsou už ve vodním sloupci patrné, ale ještě je to množství únosné, při teplotě vody 22 až 23 stupňů jsou to ke koupání stále dobré podmínky," řekl Duras. Nahoru po nádrži se situace zhoršuje, zhruba v její polovině, nad silničním mostem, už Duras koupání příliš nedoporučuje. Špatná kvalita vody je podle něj v oblasti Butova, kde voda kvůli hynoucím sinicím zapáchá a je zakalená. „Rozpuštěný kyslík došel v nádrži v hloubce devět metrů, takže pro rybáře nemá cenu chytat ryby ve větších hloubkách, očekáváme další postupné zhoršování kyslíkových poměrů," uvedl.

Bolevecké rybníky v Plzni mají vodu bez sinic

Velký bolevecký rybník má průhlednost vody kolem 1,5 metru a stále výborné podmínky ke koupání. „Velké pozitivum je, že ani za současných veder se kvalita vody nijak nezhoršila. A očekáváme, že se nezhorší ani do konce prázdnin. Vodních rostlin se plavci nemusí obávat, vyskytují se jen při dně," popsal Duras. Senecký rybník má průhlednost kolem 1,5 metru, velmi dobré podmínky a žádné sinice, Třemošenský rybník má hnědý vegetační zákal se sníženou průhledností pod jeden metr, je ale také bez sinic. „Ke koupání jsou podmínky ne výborné, ale pořád dobrý rybniční standard. Šídlovský rybník si udržuje relativně dobou kvalitu vody s průhledností kolem jednoho metru a rovněž bez sinic," dodal Duras. Tradičně velmi dobrou vodu má Kamenný rybník se specifickým hnědým zbarvením vody. Je bez sinic, teplota vody je přes 23 stupňů a průhlednost kolem 1,5 metru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Škodaland

Štítky koupání, koupaliště, kvalita vody, Plzeňský kraj, České Údolí, bolevecké rybníky, rybník, Hracholusky, nádrž, Plzeň, Košutka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci nedoporučují koupání v přehradě České údolí, voda se zhoršila i na Hracholuskách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.