Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Patnáct mláďat dravců dostalo na záda speciální miniaturní vysílačky, budou sledovat každý jejich pohyb

Přesně patnáct mláďat motáka pochopa hnízdících na rybnících v části Plzeňského kraje dostalo v rámci unikátního projektu 15 miniaturních satelitních vysílaček v celkové hodnotě 375 tisíc korun. Vysílačky umožní vědcům i expertům z ekologického spolku DESOP a plzeňské záchranné stanice živočichů získat obrovské množství cenných informací z části populace z dlouhodobě sledovaných lokalit.

Monitoring a kroužkování mláďat motáka pochopa v Plzeňském kraji se uskutečnil ve spolupráci a za výrazné finanční podpory, vložené do regionu ze strany Veterinární univerzity Brno. „Dostali jsme opět možnost přímo se zapojit s profesorem Ivanem Literákem do zajímavého výzkumného projektu s přesahem daleko za hranice ČR. Vysílačky jsme dávali na hnízda v pomyslné lajně od Stoda, přes Mezholezy až po Tachov,“ uvedl šíf záchranné stanice Karel Makoň.

V oblasti telemetricky (vysílačkou) sledovaných ptáků má Plzeňský kraj největší zkušenosti v celé ČR. Může se také pochlubit nejvyšším počtem ptáků vybavených vysílačkami. Od roku 2015 do současnosti to představuje přes 70 převážně dravých ptáků! „Začínali jsme v roce 2015 na Tachovsku s luňáky červenými, pak luňáky hnědými, v pohraničí orly mořskými, přes motáky pochopy v Plzni na Boleváku, až k dalším dnešním patnácti pochopům. Mezi tím jsme sledovali i dvě mláďata sokola stěhovavého a jednoho jeřába popelavého,“ uvedl Makoň.

Moderní technologie umožňují ornitologům získat obrovské množství dat a informací, sloužících k následné ochraně sledovaných druhů a hlavně i v návaznosti na činnost a léčbu některých zvířecích pacientů ze záchranné stanice. „Velice si vážíme této spolupráce a objemu jak vysílaček, tak financí, které jsou ze strany řešitele projektu do našeho regionu vkládány,“ zdůraznil Makoň.

Příběh samice motáka. Z Boleváku třikrát do Afriky a zpět

Z dat jednoho jediného motáka pochopa tři roky telemetricky sledovaného a vybaveného satelitní vysílačkou bylo možné vyčíst neuvěřitelné informace. Samice motáka se vylíhla v roce 2019 v Plznio na Boleváku. Odletěla zimovat na Pobřeží Slonoviny, z jara následujícího roku (2020) se vrátila do Čech a neúspěšně zahnízdila v poli pšenice u Prahy. Zimu trávila spolu s dalšími pochopy opět na Pobřeží Slonoviny a domů se v druhém roce života (2021) vrátila na rybník Padrť do rákosí u obce Dubec u Příbrami. Tam bohužel opět přišla o snůšku a na zimu putovala zase do Afriky na Pobřeží Slonoviny. V třetím roce života (2022) se vrátila do ČR na lokalitu u obce Bernartice mezi Pískem a Táborem, kde ji na rybníku Pilný ji někdo zastřelil přímo u hnízda v rákosí a rozbil jí i vejce.

„V současné době máme takto pod drobnohledem několik dravých ptáků a nově dalších 15 motáků pochopů. Každý den doma na monitoru sledujeme, jak si mláďata na hnízdech vedou, jak se učí létat, kam podnikla svůj první let a hlavně zda žijí a prosperují. Pokud by se jim cokoliv přihodilo, do 24 hodin víme, že je problém a dokud se drží na lokalitách v naší působnosti, jsme schopni okamžitě problém řešit. Vysílačky totiž slouží nejenom k tomu, abychom věděli, jak se který druh dravce chová, ale i jejich následné ochraně a potírání nelegální trestné činnosti,“ uvedl Makoň.

Vedle instalace vysílaček se letos podařilo lidem z Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP) okroužkovat kolem 80 mláďat motáka pochopa na 28 hnízdech.

Ohodnoť článek

Foto DESOP / Karel Makoň

Štítky moták pochop, telemetrie ptactva, vysílačka, dravci s vysílačkou, sledování dravců s vysílačkou, DESOP, Karel Makoň, moták, hnízdo, ptáci, rybník, Plzeňský kraj, Česko, Pobřeží slonoviny, Afrika, Stod, Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patnáct mláďat dravců dostalo na záda speciální miniaturní vysílačky, budou sledovat každý jejich pohyb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.