Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve věku nedožitých 99 let zemřel Louis Gihoul, slavný belgický veterán a osvoboditel západních Čech

Smutná zpráva dorazila z Bruselu do Plzně, ve věku nedožitých 99 let zemřel Louis Gihoul, belgický válečný veterán, který se pravidelně účastnil plzeňských Slavností svobody. Naprosto nepřehlédnutelný muž s výrazným knírem, byl vojákem 17. praporu belgických střelců. V rámci Pattonovy armády se podílel v květnu 1945 na osvobození západních Čech.

Ještě letos v květnu byl Louis Gihoul váženým účastníkem Slavností svobody. Na jeepu absolvoval jako už mnohokrát předtím populární Convoy of Liberty, který projel centrem města. Na náměstí Republiky se nadšeně zdravil s Plzeňany, rozdal mnoho podpisů, s celou řadou lidí si stiskl ruku a dokonce si i zatančil s dívkami v tradičních krojích. Společně s dalšími veterány nechyběl u celé řady pietních aktů u pomníků, včetně toho největšího u památníku Díky, Ameriko!

FOTO: Tisíce lidí nadšeně sledovaly Konvoj svobody, centrem Plzně projelo přes 200 kusů vojenské techniky

V plné parádě se po koronavirové pauze vrátily do západočeské metropole Slavnosti svobody. Třešničkou na dortu několikadenních slavností byl dnešní Convoy of Liberty, kterého se účastnily stovky historických vozů. Největší úspěch u diváků...

„Louise jsem měl moc rád, sršel vždy během návštěv Plzně a Slavností svobody dobrou náladou a měl neuvěřitelnou energii. Ještě po své devadesátce byl schopen odřídit autem cestu z Bruselu do Plzně. Bude nám moc chybět,“ komentoval smutnou událost bývalý primátor Plzně a současný ministr kultury Martin Baxa (ODS). „S láskou budeme vzpomínat a jsme vděční, že jsme se mohli v květnu při Slavnostech svobody ještě potkat... Louis Gihoul, hrdina a osvoboditel Plzně, navždy zůstane v našich srdcích,“ uvedlo město Plzeň na svém webu.

Louis Gihoul se narodil v roce 1923. Za války začal studovat techniku, ale roce 1942 odmítl odejít na práci do Německa. Místo toho se zapojil do odboje. Po osvobození Belgie americkou armádou vstoupil jako dobrovolník do 17. střeleckého praporu, který byl nasazen spolu s 3. americkou armádou. V květnu 1945 došel až do západních Čech (do Holýšova). Zde se také stal v roce 2008 čestným občanem. Po válce Gihoul dostudoval a až do roku 1962 pracoval v koloniální správě Belgického Konga. Potom přesídlil do Kanady odkud se v roce 1992 vrátil zpět do Belgie.

FOTOGALERIE: Odešel belgický veterán Louis Gihoul

Pátek, 1. července 2022, 10:09

FOTOGALERIE: Odešel belgický veterán Louis Gihoul
FOTOGALERIE: Odešel belgický veterán Louis Gihoul

Letošních Slavností svobody v Plzni se vedle Louise Gihoula zúčastnili ještě američtí a belgičtí veteráni George Thompson, Herman Geist, Richard Pieper a Valère Gustin, kteří také v květnu 1945 osvobozovali západ Čech a Plzeň. 

Loni v listopadu zemřel ve věku 99 let americký válečný veterán Marion Kirkham z Oregonu, který byl také pravidelným účastníkem oslav osvobození v Plzni. Za druhé světové války byl příslušníkem bombardovacího letectva. Letos krátce před konáním Slavností svobody zemřel v USA ve věku nedožitých 97 let osvoboditel Domažlic a Plzně, James Herbert Cavanaugh Duncan, veterán a příslušník 2. pěší divize.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Zuzana Duzbabová

Štítky Louis Gihoul, belgický veterán, zemřel Louis Gihoul, smuteční oznámení, Slavnosti svobody, veteráni, Plzeň, válečný veterán, slavnost, Západní Čechy, Brusel, Armáda Spojených států amerických, USA, Belgie, druhá světová válka, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve věku nedožitých 99 let zemřel Louis Gihoul, slavný belgický veterán a osvoboditel západních Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.