Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Situace kolem Boleveckých rybníků začíná být neúnosná, skupiny vandalů tam ničí co jim přijde pod ruku

Podpálené altány, poškozené cvičební stroje, lavičky i další mobiliář, nelegální rozdělávání ohňů, pytláctví a stále rostoucí obrovský nepořádek. Tak to v poslední době bohužel vypadá v rekreačních oblastech v Plzni, zejména pak kolem Boleveckých rybníků. Ty zažívají doslova nájezdy lidí, kteří se tam neumí chovat. Jen za loňský rok tam vandalové způsobili škody na městském majetku za milion korun. A letos to nebude jiné. Lidé zakládají u Boleváku nepovolená ohniště, kterých je zpravidla desetkrát více než těch oficiálně povolených.

Neúnosná situace vede k tomu, že Plzeň teď spustí intenzivnější dohled i informování návštěvníků ve svých rekreačních oblastech. Cílem je informovat všechny návštěvníky o tom, co se v daných lokalitách smí, a současně je požádat o pomoc. V případě, že budou svědky vandalismu, aby neprodleně volali městskou policii nebo Policii České republiky. Do vybraných lokalit v nejbližších dnech město umístí informativní letáky, na preventivní kontroly tam vyjde i speciální skupina. Správa a údržba rekreační oblasti Bolevecké rybníky i městských parků a lesoparků stojí město Plzeň ročně miliony korun.

Veřejná ohniště jsou velký hit, mnoho míst ale trpí kvůli nepořádným návštěvníkům

Posedět a opéct si buřta není pro obyvatele západočeské metropole nesplnitelné přání. Ti, kteří nemají domek a zahradu, mohou využít takzvaná veřejná ohniště. Na území města jich najdete zhruba deset. Do budoucna jich ale víc zřejmě nebude....

V době covidové a postcovidové objevilo hodně lidí krásy oblastí kolem Plzně, tedy lokality Boleveckých rybníků, ale i například Zábělé, Špitálského lesa či dalších míst. Vysoká návštěvnost však s sebou přináší i rostoucí případy vandalismu a nepořádku. To zvyšuje náklady na údržbu a úklid. „Bohužel poslední dobou zaznamenáváme masivní poškozování majetku, poničené lavičky i informační tabule, vytrhané dopravní značky, zničené cvičební stroje a podobně, ale třeba i podpálený altán se škodou přes 50 tisíc korun. Výjimkou není ani chytání ryb na černo za bílého dne,“ říká Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství ze Správy veřejného statku města Plzně.

Co je v rekreačních oblastech města Plzně zakázáno?
• Rozdělávat oheň mimo k tomu určená místa
• Odhazovat odpadky mimo odpadkové koše/pytle
• Poškozovat dřeviny
• Trhat chráněné rostliny
• Chytat ryby
• Sbírat škeble
• Parkovat v lese a na zeleni

Problémem je také vjíždění aut do lesa nebo na městskou zeleň, kdy například u Třemošenského rybníka parkují řidiči přímo na louce, čímž porušují vyhlášku. Auta pak blokují i případný vjezd složkám IZS. „Řidiči by měli vozy parkovat pouze na místech k tomu určených. Rostou i počty lidí, kteří se v oblastech shlukují, skupinky už nemají kolem 20 až 30 osob, ale například 100 či 150 lidí. To však vede k tomu, že zakládají ohně mimo oficiální, a tedy povolené ohniště,“ říká Havelka.

Na městě se teď sešla speciální skupina složená ze zástupců magistrátního odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení, Správy veřejného statku města Plzně, státní policie, městské policie, hasičů, zástupců prvního městského obvodu, zástupců neziskového sektoru, cílem bylo najít řešení neúnosné situace. Výsledkem jednání byla dohoda o masivním informování občanů, kromě toho se ale také uskuteční preventivní akce v lokalitě boleveckých rybníků.

Informace o poničeném majetku mají správci nejen díky vlastním kontrolám, hodně podnětů jim lidé posílají přes aplikaci Plzni.to. Důležité ale také je, aby ve chvíli, kdy jsou lidé svědky páchání zakázané činnosti, zavolali přímo městskou policii či Policii České republiky, která může dané protiprávní jednání řešit.

Problém představují ohniště

Veřejná ohniště lze jen velmi těžko kontrolovat a často tam vzniká i nepořádek. „Ze zkušenosti také víme, že tato ohniště využívají cizinci žijící v Čechách a na Čechy se tím pádem moc nedostává,“ vysvětluje Radka Žáková ze Správy veřejného statku města Plzně. O dodržování nějakých pravidel často také nemůže být ani řeč. Dříve byla vylepená na informačních tabulích, jenže ani ty na mnoha místech nevydržely dlouho. Lidé je totiž spálili, protože dobře hořely. "Proto je tam už nedáváme,“ konstatuje Žáková.

Alarmující je také množství nepovolených ohnišť mimo vyhrazené lokality, kterých je zpravidla desetkrát více. „Pro nás je to velký problém, protože to může způsobit nemalé škody. Problém také představují lidé, kteří při pobytu v lese kouří a zahodí nedopalek, což může následně způsobit požár. Jako se tomu už několikrát stalo,“ dodala Žáková.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzen.eu

Štítky vandalové, Bolevecké rybníky, nepovolená ohniště, Bolevák, Plzeň, les, Velký Bolevecký rybník, obecní policie, Policie České republiky, rybník, Česko, statek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace kolem Boleveckých rybníků začíná být neúnosná, skupiny vandalů tam ničí co jim přijde pod ruku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.