Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do náhradních hnízd se záchranářům podařilo úspěšně adoptovat šest osiřelých čapích mláďat

Šest letošních mláďat čápů bílých, která ve většině případů přišla o některého z rodičů, se podařilo záchranářům z Plzně úspěšně adoptovat do šesti jiných hnízd k dalším mláďatům. Poslední kontrola všech hnízd s adoptovanými mláďaty potvrdila, že se mladým čápům v náhradních rodinách daří skvěle.

Největším oříškem pro pracovníky plzeňské záchranné stanice živočichů byla adopce trojice osiřelých mláďat čápů. Čerstvě vylíhlá mláďata z hnízda umístěném na komínu ve Šťáhlavech přišla o jednoho z rodičů. Samce usmrtil elektrický proud. Samice by sama nedokázala mláďata vychovat, zvířecí záchranáři je proto sundali z hnízda ve výšce 32 metrů a 24 dní je uměle odchovávali. „Zhruba po necelém měsíci od adopce jsme zjistili, že všechna tři mláďata byla úspěšně náhradními čapími rodiči přijata a že přistrčená mláďata žijí a prosperují spolu s nevlastními sourozenci,“ řekl šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Samotné adopci čapích mláďat do náhradních hnízd předcházel podrobný průzkum vhodných hnízd pomocí dronu. Jedno mládě pak umístili experti z plzeňské záchranné stanici živočichů společně s ornitology do hnízda čápů bílých na sídlišti v Horšovském Týně u Domažlic ke třem stejně velkým čapím mláďatům. Druhé vyrůstalo s dalšími třemi čápy na hnízdě v Boru u Tachova, pro poslední zachráněné čapí mládě našli záchranáři nový domov v Chodové Plané, kde už byla na hnízdě také tři původní mláďata.

Při kontrole hnízda v Boru u Tachova bohužel vyšlo najevo, že jedno z původních mláďat uhynulo, byo nalezeno pod hnízdem. „Příčina úhynu není známa, každopádně námi přistrčené mládě s kroužkem na levé noze žije a je na hnízdě s dalšími dvěma nevlastními sourozenci,“ informoval Makoň. Jedno úspěšně adoptované mládě se vylíhlo v líhni u záchranáře Vlastimila Voráčka z Roupova, který doma na zahradě chová handicapovaný čapí pár. Toto mládě teď úspěšně vyrůstá na hnízdě v koutě na Šumavě s dalšími třemi mláďaty.

Dvě mláďata museli sundat začátkem června kolegové ze Záchranné stanice živočichů Spálené Poříčí z hnízda na komíně v Mochtíně u Klatov. Auto tam zabilo dospělého hnízdícího (kroužkovaného) samce a na hnízdě po něm zůstala dvě velice malá mláďata s ovdovělou samicí. Zachráněná mláďata po třech dnech pobytu v záchranné stanici putovala do náhradních hnízd na Domažlicku. Adopce proběhla hned 12. 6. 2022 do náhradních hnízd na Domažlicku. Jedno z nich je přímo v Domažlicích na hnízdě, kde jsou aktuálně tři mláďata. Druhé je na hnízdě v Draženově s jedním nevlastním sourozencem.

„Samotná adopce je kolikrát dosti na hraně, ale stále nám vychází procentuálně i co se výsledného efektu týká jako jeden z nejlepších způsobů, jak vrátit lidmi dočasně chované mládě zpět do volné přírody, zejména když to máme vyzkoušené dnes už u více než 120 čápů,“ dodal Karel Makoň.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky adopce čápů, uhynulý čáp, čápi, záchrana čápů, hnízdění čápů, kroužkování čápů, DESOP, mláďata, náhradní hnízda, Karel Makoň, hnízdo, adopce, živočichové, Tachov, okres Domažlice, Domažlice, rodina, Plzeň, Šťáhlavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do náhradních hnízd se záchranářům podařilo úspěšně adoptovat šest osiřelých čapích mláďat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.