Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česko dnes zažilo první supertropický den roku, zítřejší vedra budou ještě úmornější

Celá republika má za sebou pěkně horký den, což dokládají i data Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ). Podle jejich měření dnes na několika stanicích padaly teplotní rekordy. Jako supertropický den se označuje teplota nad 35 stupňů Celsia. To ale zatím není nic v porovnání se zítřejší předpovědí, podle níž bude v Plzeňském kraji až 37 stupňů. Tato horka jsou úmorná zejména v rozpálených městech, kde dochází například k jevu, který je známý jako "městská bríza".

Horké teploty často doprovází bouřky, těch se ale podle odborníků dočkáme až v pondělí. Neděle přinese srážky maximálně na Šumavě nebo v Krušných horách „Zítra je sice určitá šance v průběhu odpoledne a podvečera, ale bouřky to nebudou mít jednoduché. I přes extrémní teploty bude vzduch velice suchý, a proto je největší šance na srážky v horských oblastech Šumavy či Krušných hor,“ uvedl ČHMÚ na svých sociálních sítích. Pokud ovšem zaprší, bude se jednat o velmi krátké bouřky.

Každý rok se s rakovinou kůže setkají tisíce lidí, někteří k lékaři přijdou bohužel pozdě

Rakovina kůže je v České republice jedno z nejčastěji diagnostikovaných onkologických onemocnění. Jen v Plzeňském kraji zachytí lékaři přes 200 nových případů melanomu ročně. Tento rok už máme za sebou tropické dny a další na sebe nenechají...

S jistotou však meteorologové na zítřek předpovídají ještě vyšší teploty, než jaké panovaly dnes. Podle jejich odhadů bude například v Plzeňském kraji dosahovat teplota až k hranici 37 stupňů Celsia. I z toho důvodu platí pro západní Čechy výstraha před vysokým teplotami a nebezpečím vzniku požárů.  

V pondělí bude od severozápadu přecházet přes Česko studená fronta, která tato rizika částečně sníží. Přijít mohou i silné bouřky. „Na přesný odhad situace je ještě brzy. Nicméně lokální výskyt supercel i výskyt takzvaného bow echa se silnými nárazy větru se zdá být jako poměrně realistický. Zejména pro supercely budou podmínky velmi dobré,“ uvádějí meteorologové.

Vedra ve městech mohou potrápit organismus

Velmi vysoké teploty znamenají značnou zátěž pro organismus. Lidé by měli zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Obyvatelé by taktéž měli omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

„Vysoké teploty ohrožují například zdraví kardiaků, starších lidí nebo dětí. Nejde jen o pocit horka, vyšší teploty ve městech podporují vznik škodlivin v ovzduší. V létě jde typicky o přízemní ozon, oxidy uhlíku nebo oxid siřičitý,“ přiblížila meteoroložka Tereza Matušková. Dále zmiňuje typický jev známý jako “městský tepelný ostrov“. Ačkoli se teplota přes den ve městě a jeho okolí liší třeba o pouhé dva stupně, v noci může tento rozdíl činit až deset stupňů.

Většina Plzeňanů si přeje, aby stromy na náměstí zůstaly natrvalo, radnice se tím bude zabývat

Rozsáhlou plochu náměstí Republiky obsadilo na několik dní 12 habrů v obřích květináčích. Zároveň s jejich instalací běžela online anketa, kde se mohli lidé vyjádřit, zda by si přáli, aby stromy na náměstí zůstaly. Drtivá většina Plzeňanů...

„Jedním z nejznámějších jevů, který tepelný ostrov způsobuje je městská bríza. Je to vítr, který vzniká kvůli rozdílu teplot vzduchu ve dne a v noci. Při bríze horký vzduch z města stoupá nahoru a na jeho místo je do města nasáván chladnější vzduch z periferie.  Zrovna na okraji měst často bývají továrny, které mohou znečišťovat ovzduší, a tak může docházet k jistému paradoxu, kdy se během noci tyto škodliviny přesouvají přes městskou brízu do centra,“ popisuje meteoroložka.

Mezi další účinky tepelného ostrova patří prodloužení vegetačního období rostlin a má také vliv na zvýšení intenzity srážek na závětrné straně měst. Vzhledem k oteplování klimatu se s tímto jevem budeme potkávat častěji. „Častěji nás čekají i vlny veder a jejich trvání se také prodlouží. Zvýší se počet a intenzita případů silných srážek, což znamená větší riziko povodní. S nárůstem extremity výkyvů se budeme potýkat i s déle trvajícím suchem,“ vysvětluje Matušková.

Nic ale není ztraceno. Situaci by mohla ve městě zmírnit opatření jako je tepelná odrazivost povrchů, využití zelených střech, vytváření parků a výsadba zeleně v ulicích. Pozitivní vliv má také budování vodních ploch.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky počasí, předpověď, víkend, meteorolog, Plzeň, Plzeňský kraj, Česko, Český hydrometeorologický ústav, bouřka, Šumava, Krušné hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko dnes zažilo první supertropický den roku, zítřejší vedra budou ještě úmornější  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.