Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Klatovské letiště nese nově jméno legendárního stíhacího pilota Josefa Hubáčka

Letiště v Klatovech má nový název, nese jméno Josefa Hubáčka, legendárního stíhacího pilota RAF. Pošumavský aeroklub tak přejmenováním svého letiště uctil památku rodáka z nedaleké Kdyně, přímého účastníka bojů ve Francii i bitvy o Británii, ale také svého dlouholetého předsedy. Zároveň na letišti odhalili také pamětní desku připomínající tohoto leteckého akrobata, bojového pilota i pilota ČSA.

Josef Hubáček byl úspěšný prvorepublikový letecký akrobat. Jako pilot létal v řadách československé armády, po Mnichově se mu podařilo dostat nejprve do Francie, kde se účastnil jako stíhač bitvy o Francii. Po kapitulaci Francie se s dalšími letci přesunul do Velké Británie, kde se stal pilotem Britského královského letectva (RAF) a zasáhl do bitvy o Británii. Působil tam opět jako stíhač, ale i jako pilot pro zvláštní úkoly, létal také přes Atlantický oceán. Má přiznané dva sestřely, sám zažil sestřelení i nehodu.

Po válce se vrátil Hubáček zpět do své vlasti, navázal na předválečnou práci a létal jako pilot dopravních letadel u ČSA. V roce 1950 byl ovšem vzhledem ke svému působení ve Francii a v Anglii označen za politicky nespolehlivou osobu a od ČSA ho vyhodili. Živil se jako závozník a účetní.

V roce 1969 oslovili Josefa Hubáčka letečtí nadšenci z Klatov, aby jim pomohl obnovit Pošumavský aeroklub Klatovy, jehož činnost byla v roce 1948 násilně přerušena. Hubáček se stal předsedou aeroklubu a v této funkci působil až do roku 1979. Legendární pilot zemřel v dubnu 1988.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Valka.cz

Štítky letiště Klatovy, klatovské letiště, Josef Hubáček, stíhací pilot, přejmenování letiště, letiště, Francie, Royal Air Force, České aerolinie, bitva o Británii, Klatovy, Kdyně, Československá armáda, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klatovské letiště nese nově jméno legendárního stíhacího pilota Josefa Hubáčka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.