Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Romští uprchlíci z Ukrajiny si nechali proplatit dávky, pak mnozí nasedli do taxíků a odjeli od Rozvadova do Prahy

Složitou situaci s desítkami romských uprchlíků z Ukrajiny, kteří v minulých dnech vzali útokem i Plzeňský kraj, popisoval na jednání krajského zastupitelstva hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Ukrajinští Romové s maďarskými pasy ve většině případů přijeli za účelem vyplacení dávek, když dostali svých 5000 korun, mnozí nasedli do taxíků a odjeli.

Kraj původně zajistil bydlení 34 romským osobám z Ukrajiny v soukromé ubytovně ve Strašicích na Rokycansku. „Místo 34 původních lidí jich tam najednou bylo 60. O další den později jich bylo 80 a nakonec jich tam bylo 120. Byli různě po pozemku a v budově. Udělali jsme lustraci, bylo zjištěno, že ubytování v tom objektu má zajištěno skutečně jen původních 34 lidí,“ uvedl hejtman Rudolf Špoták.

Ubytovatel ze Strašic následně požádal kraj, že není schopen zajistit, aby tam měl ve svém areálu hlídací službu, která zabrání tomu, aby se tam počet osob dál nezvyšoval. „U většiny osob byly lustrací zjištěny jiné ubytovací lokality, které ti lidé nahlásili v rámci ČR. Jednalo se o jiné kraje. Po dohodě s policí a neziskovkami jsme lidi nasměrovali na nádraží v Rokycanech a oni se vydali do těch lokalit, které mají v rámci ČR stanoveny,“ řekl hejtman Špoták.

Ubytovatel ve Strašicích potom odmítl ve svých prostorách dál ubytovávat tyto cizince. Zbývající lidé se následně přesunuli do zařízení v Nových Domcích na Tachovsku. „Z těch 34 lidí postupně jak dostávali dávky, tak někteří z nich nasedli do taxíků a odjeli do Prahy. Zbylo jich tam nakonec osm, kteří ještě neměli vyplacené dávky. Ty jsme potom přesunuli kvůli vyplacení dávek do zařízení v plzeňském Pekle. Z těch osmi nám nakonec zbyli čtyři. Ty teď budeme umisťovat do nějakého našeho zařízení,“ popsal situaci hejtman.

Zdůraznil, že Plzeňský kraj se nacházíme od maďarských hranic poměrně daleko, tak ty největší problémy má jeho kolega hejtman z Jihomoravského kraje a pak primátoři z velkých měst. „Nemůžeme těm lidem nic nařizovat, jsou to občané EU, mohou se tady volně pohybovat. Jsou jako bezdomovci,“ dodal Špoták.

Ve hře je stále i budování stanového městečka

Kraj stále počítá s variantou, že Praha 15. června uzavře své asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), což plánuje primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Cizinci se budou moci na území jakéhokoli města, kde není KACPU, registrovat na cizinecké policii, kde požádají o vízum, a na úřadu práce si vyřídí humanitární dávku.

Kraj tři týdny připravuje stanové městečko pro romské uprchlíky z Ukrajiny v Nových Domcích u Rozvadova na Tachovsku. Jako variantní má další dvě či tři lokality mimo Plzeň. Důvodem podle hejtmana je, že ukrajinských Romů přibývá a jejich lustrace, která trvala dříve 24 až 48 hodin, se prodloužila na 80 hodin. „Pokud opravdu, tak jak sliboval ministr vnitra i policejní prezident, budou jednat s Maďarskem na zrychlení lustrace, tak se může stát, že stanové městečko potřebovat nebudeme. To bylo plánováno, když by trvala čtyři pět dní, pak by se nám tu ti lidé nashromáždili," řekl hejtman.

Do doby, než se prověří, zda nemají uprchlíci dvojí občanství, nemohou dostat vízum ani sociální dávku, nelze je zaregistrovat a kraj jim nemůže zajišťovat ubytování. Pro tuto skupinu kraj potřebuje vytvořit nouzové ubytování, zmínil hejtman.

„V Plzni bylo dosud uděleno 13 788 víz strpění. V květnu a červnu přicházelo do města 30 až 50 osob denně," řekla mluvčí města Eva Barborková. Do Plzeňského kraje přišlo od konce února do současné doby asi 27 tisíc ukrajinských uprchlíků. Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Plzni jich odbavilo 25 300. Denně jich tam teď přichází do stovky, obvykle kolem 50 osob. Zaměstnáno je v regionu 8700 uprchlíků, což je nejvíc ze 14 krajů ČR. Na uprchlickou krizi má zatím vyčleněno 61 milion korun, vyčerpal přibližně polovinu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky dávky, vyplacené dávky, taxi, stanové městečko, romští uprchlíci, stavba stanového městečka, nouzové ubytování, lustrace uprchlíků, Ukrajina, uprchlík, Praha, Rudolf Špoták, Rozvadov, Plzeňský kraj, Česká pirátská strana, Strašice, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Romští uprchlíci z Ukrajiny si nechali proplatit dávky, pak mnozí nasedli do taxíků a odjeli od Rozvadova do Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.