Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Projekt Vlídné WC se v Plzni osvědčil a funguje už léta. Spokojeni jsou majitelé podniků i jejich návštěvníci

To, čemu se v Praze brání provozovatelé barů i restaurací a co se tam stalo předmětem politického boje, už léta úspěšně funguje v Plzni, k oboustranné spokojenosti všech zainteresovaných. Řeč je o systému „Vlídné WC,“ díky kterému město řeší problém s nedostatkem veřejných toalet. Lidé si mohou v klidu a důstojně odskočit do nejbližší provozovny zapojené do projektu.

„Městský obvod Plzeň 3 v roce 2016 jako první inicioval projekt oficiálně nazvaný Vlídné WC, jehož cílem bylo řešit problém s nedostupností veřejných toalet nejenom pro občany města, ale především pro turisty. Inspiraci hledal obvod v partnerském městě Regensburg, které je v podobném projektu zapojeno. Základem je úspěšná spolupráce mezi městskou správou a místními majiteli restaurací,“ uvedl starosta centrálního plzeňského městského obvodu David Procházka (ANO).

Projekt Vlídné WC není v Plzni omezen jen na centrální obvod, řeší ho ve vlastní gesci i další obvody, ale největší využití má samozřejmě v centru města. Na území obvodu Plzeň 3 evidují 60 registrací. Jejich seznam najdete ZDE

Návštěvníci města, ale samozřejmě i místní, mohou v případě potřeby zdarma využívat toalety v označených provozovnách. „Je dobře známo, že počet veřejných záchodků nepokrývá skutečnou potřebu a náklady na údržbu i opravy stojí městské obvody nemalé peníze. Zapojením do tohoto projektu vzniká výhoda majitelů provozoven, kterou je právě snížená sazba místního poplatku za zvláštní užívání veřejného prostranství. Do projektu „Vlídné WC“, se provozovatelé předzahrádek mohli zapojit od roku 2017, kdy byl tento projekt schválen Radou MO Plzeň 3,“ vysvětlil starosta Procházka.

„Spokojenost s fungováním projektu je oboustranná. Není nám známa jakákoliv komplikace spojená například se zneužíváním ze strany bezdomovců,“ dodal starosta David Procházka. „Nevyvolává to vůbec žádné emoce. Je to samozřejmě něco za něco. Kompenzace ceny za pronájem předzahrádek, versus možnost dojít si na toaletu, aniž by vznikaly situace, že si host musí něco objednat nebo by musel něco zaplatit. Pražským majitelům a barů bych vzkázal, že to nemají brát tak vážně, že to není takový problém a nemusí se toho bát,“ uvedl primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Spokojenost je obustranná

Spolupráci si pochvaluje také Stanislava Lásková, majitelka známého plzeňského baru a galerie Azyl. „Jsme zapojeni už několik let, turisté u nás využívají tuto službu. Zajdou, slušně požádají. Nikdy jsme nezažili, že by to někdo nějak zneužíval. Žádný bezdomovec k nám rozhodně nepřišel. Stává se nám, že přijdou lidé s průvodcem v ruce, kde je uveden seznam Vlídných WC v Plzni. Jsem ráda, že službu město kompenzuje úlevou na pronájmu za předzahrádku. Nápad je to rozhodně dobrý, už ze slušnosti by se lidem měl poskytovat přístup na toaletu, i když si zrovna nechtějí dát například kávu. Pro spoustu podnikatelů je to také motivační. Ale já osobně neměla problém ani dříve, pustit na toaletu člověka, který to zrovna potřeboval a neměl jinou možnost. V polovině případů si pak ti lidé stejně něco objednají,“ popsala své zkušenosti Stanislava Lásková.

Jediná věc, kterou by mělo město podle majitelky baru zlepšit, je kvalita nálepek, kterými se označují provozovny Vlídné WC. „Už máme druhou samolepku na dveřích a po dvou letech už je zase úplně vyšisovaná od slunce a bohužel zcela nečitelná. Pokud by lidé neměli v ruce zrovna průvodce, tak to nemohou poznat, protože na té samolepce opravdu už nic není vidět,“ dodala Stanislava Lásková.

V Praze nedávno vzbudil velký rozruch s návrhem na řešení nedostatku toalet a jejich dostupnost stejným způsobem jako v Plzni starosta Prahy 7 a kandidát na pražského primátora Jan Čižinský (Praha sobě). A rozhodně se nesetkal s kladnou odezvou majitelů restaurací, kaváren a barů.

Majitelka plzeňského baru a galerie Azyl Stanislava Lásková má jedinou výhradu k nálepce upozorňující na službu Vlídné WC. Příliš rychle na slunci vybledne a je nečitelná

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Azyl Bar Galerie

Štítky vlídné WC, projekt vlídné WC, toalety, Plzeň, projekt, toaleta, Praha, restaurace, ANO 2011, Jan Čižinský, Pavel Šindelář, Řezno, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Vlídné WC se v Plzni osvědčil a funguje už léta. Spokojeni jsou majitelé podniků i jejich návštěvníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.