Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V soutěži o nejlepší obnovu památky v Plzeňském kraji zvítězil interiér hřbitovního kostela a morový sloup

Oprava interiéru kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Stříbře na Tachovsku a restaurování morového sloupu na náměstí Republiky v Plzni zvítězily v soutěži o nejlepší obnovu památky v Plzeňském kraji za rok 2021. Jednalo se o kategorie stavby a sochy i drobná architektura. Kraj letos ocenil nejzdařilejší opravy památek a soch počtvrté.

V rámci Dne památek a lidové kultury Plzeňského kraje byli oceněni mistři tradiční rukodělné výroby. Na seznam svého nehmotného kulturního dědictví zapsal kraj čtyři kapely jako nositele tradic dechové hudby a divadelní ochotnické představení Kolovečský mlýn. Seznam nositelů titulu Mistr tradiční rukodělné výroby kraj rozšířil o tvůrkyni chodských lidových krojů a dva řezbáře.

„Akce je symbolickým oceněním práce vlastníků nemovitých kulturních památek a dalších institucí, které o památky v našem kraji pečují a starají se o jejich zachování pro budoucí generace, stejně jako subjektů a osobnosti, které se významnou měrou podílejí na udržování lidových tradic regionu a pomáhají tak zachování, ochraně a rozvoji jeho rázu,“ uvedl Libor Picka, radní kraje pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Do soutěže Památka Plzeňského kraje nominují uchazeče obce s rozšířenou působností a plzeňské pracoviště Národního památkového ústavu. Nominace dostalo 19 nemovitých památek, jejichž obnova byla dokončena v roce 2021 nebo v roce 2020, kdy se soutěž kvůli pandemii koronaviru nevyhlašovala. V kategorii věnované sochám a drobné architektuře bylo nominováno 10 kulturních památek a v kategorii „Stavby“ se volilo z devíti kulturních památek.

„Hlavní cenu „Památka Plzeňského kraje“ 2021 v kategorii pro stavby získalo Město Stříbro za restaurování interiéru hřbitovního kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Stříbře. Práce zahrnovaly zejména restaurování vnitřní malířské výzdoby a architektonických článků v interiéru kostela. Jedná se o unikátní renesanční sakrální novostavbu vystavěnou v 70. letech 16. století, jejíž postupné obnově se město věnuje již téměř 15 let,“ informovala mluvčí kraje Eva Mertlová.

Dále odborná komise ocenila příkladnou rekonstrukci bývalé vodní pily a stodoly v areálu Liteňského mlýna ve Slatině u Chudenic, které vlastníci obnovili do původního stavu včetně unikátního technického zařízení vodní pily. Jako velmi podařenou ocenila komise rovněž celkovou obnovu kaple Panny Marie Pomocné včetně restaurování bočního oltáře sv. Dominika v Chlumčanech, které daly vyniknout kráse této drobnější barokní stavby.

Bodoval i morový sloup

Hlavní cenu „Památka Plzeňského kraje“ 2021 v kategorii pro sochy a drobnou architekturu získalo město Plzeň za restaurování morového sloupu na náměstí Republiky v Plzni. Restaurátorské práce zahrnovaly celkové restaurování sochařské výzdoby i architektury monumentálního morového mariánského sloupu, který je jednou z dominant plzeňského náměstí. Ocenění za obnovu kulturní památky získala dále Obec Podmokly za celkové restaurování sousoší Kalvárie v Podmoklech a Obec Úlice za restaurování sochy sv. Jana Nepomuckého v Hracholuskách. Ceny veřejnosti si odnesly dokončená obnova střešního pláště a obnova fasád věže a průčelí kostela sv. Václava v Radnicích.

Oprava morového sloupu na plzeňském náměstí Republiky bude hotová ještě letos

Už koncem letošního roku bude hotová oprava morového sloupu na plzeňském náměstí Republiky díky tomu, že se podařilo sehnat chybějících 500 tisíc korun. Původně se plánovalo dokončení oprav tohoto významného historického monumentu na největším...

Kraj ocenil také osobnosti

Hejtmanství také od roku 2017 předává titulu Mistr tradiční rukodělné výroby obyvatelům kraje, kteří udržují tradiční rukodělné technologie a řemesla, kvalifikovaně je prezentují a předávají dalším generacím. Na seznam za loňský rok přibyla tvůrkyně chodských lidových krojů Marie Langová, řezbář a betlémář Karel Tittl a řezbář a tvůrce polychromovaných plastik Vladivoj Hrach.

Nositeli nemateriálního kulturního dědictví Plzeňského kraje se staly dechové kapely Solovačka ze Sušice, Kralovanka z Kralovic, Hornická dechová kapela Nýřaňanka z Nýřan a Úhlavanka z Klatov. Zástupci městysu Koloveč převzali ocenění pro nositele nemateriálního kulturního dědictví kraje za tradiční ochotnické divadelní představení Kolovečský divotvorný mlýn na báby.

Ohodnoť článek

Foto Milan Říský

Štítky obnova památek, soutěž o nejlepší obnovu památky, morový sloup, kostel ve Stříbře, kostel, Plzeňský kraj, restaurování, Plzeň, Nanebevzetí Panny Marie, Náměstí republiky, okres Tachov, Stříbro, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V soutěži o nejlepší obnovu památky v Plzeňském kraji zvítězil interiér hřbitovního kostela a morový sloup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.