Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koupaliště v Plzeňském kraji nabízejí dobré koupání, špatná voda už je v přehradě České údolí

Nejlepší koupání v Plzeňském kraji nabízí nyní přehrada Hracholusky, a to zejména v části od hráze k silničnímu mostu. U hráze je průhlednost vody mezi čtyřmi a pěti metry a teplota kolem 20 stupňů. I v ostatních vodních plochách jsou podmínky ke koupání dobré, sinice ještě ve vodě nejsou. Koupání se nedoporučuje pouze na přehradě České údolí u Plzně, kde je průhlednost vody do půl metru a silný vegetační zákal.

Hygienici při svých posledních kontrolách zjistili mírně sníženou kvalitu vody v koupališti Bušek ve Velharticích na Klatovsku. Je ale způsobena pouze nižší průhledností a nepředstavuje zdravotní riziko. Sníženou průhlednost bez zdravotní závadnosti zjistili také na Seneckém a Šídlovském rybníku v Plzni. Na svých stránkách uvádějí zhoršenou jakost vody i v jezírku Košutka v Plzni, a to v důsledku mikrobiologických hodnot z minulých sezon, což ale podle Durase nevypovídá o současné kvalitě vody, která je ke koupání vhodná a má průhlednost kolem dvou metrů.

Dobré podmínky má podle Durase i podle správců plzeňských městských lesů a rybníků nejoblíbenější vodní plocha, Velký bolevecký rybník. Rizikové sinice ve vodě nejsou. Správci rybníka v nadcházející sezoně neočekávají ani výraznější růst vodních rostlin, počítají se sníženou průhledností vody kolem 1,5 metru. Nižší průhlednost je podle Durase právě důsledek toho, že ve vodě není tolik rostlin, které brzdí vlny a víření sedimentu ze dna a ve vodním sloupci zachytávají zvířené mikročástečky a vodu udržují čirou. "Kvalita vody se mění každým rokem a město vynakládá přibližně 300.000 korun ročně na její sledování. Následná péče o rybník se pak odvíjí podle výsledků monitoringu,“ uvedl plzeňský primátor Pavel Šindelář (ODS). Město zahájilo stavbu zařízení, které bude čistit vodu z Berounky a od září vodou z Berounky doplňovat Velký bolevecký rybník.

Teplota v rybnících Bolevecké rybniční soustavy kolísá kolem 20 až 21 stupňů a všechny jsou podle Durase ke koupání vhodné. "A pokud někde je vidět zelená nebo nazelenalá barva vody, není to sinicemi, na sinice je ještě čas. Jsou to neškodné planktonní řasy, které jsou součástí každého rybníka," vysvětlil hydrobiolog Jindřich Duras, jenž kvalitu vody sleduje. Stálicí s vysokou průhledností vody je tradičně Kamenný rybník. Třemošenský rybník má průhlednost přes jeden metr, stejně jako na Šídlovském rybníce, kde je voda navíc zbarvena vodním fytoplanktonem lehce do zelena. V Seneckém rybníku klesla průhlednost vody na 1,5 metru. "Z pohledu chemického a mikrobiologického jsou bolevecké rybníky bezproblémové a netřeba se ničeho obávat," dodal Duras.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky voda, koupání, čistota vody, Plzeňský, rybník, přehrada, Plzeňský kraj, České Údolí, Plzeň, Hracholusky, okres Klatovy, Velhartice, Pavel Šindelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště v Plzeňském kraji nabízejí dobré koupání, špatná voda už je v přehradě České údolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.