Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Velbloudě z plzeňské zoo má za kmotry německou heavymetalovou skupinu Rage

Slavné kmotry, členy německé heavymetalové skupiny Rage, dostalo dnes tříměsíční křest mládě velblouda dvouhrbého z plzeňské zoo. Metalové kvarteto, které večer v Plzni zahraje na festivalu Metalfest, velbloudí slečnu slavnostně pokřtilo a dalo jí jméno Lamia. Poté muzikanti nakrmili všechny čtyři dospělé velbloudy mrkví. Lamia zatím zeleninu nesmí, živí se mlékem a senem.

„Jméno Lamia má mnoho významů a souvislostí. Například podle blonďaté čarodějnice z filmu Hvězdný prach, protože malá samice je zatím náš nejsvětlejší velbloud. Je to ale také jméno z řecké mytologie a v arabštině znamená zářící," řekl mluvčí zoo Martin Vobruba. Podle ošetřovatelky Mirky Palacké už od tří týdnů žere seno a trávu. Muzikantů se nebála, nechala se hladit.

V zoo si členové kapely z německého Heme ještě zblízka prohlédli žirafy a nosorožce, se všemi se fotili. „Mám velmi blízko ke zvířatům. Křest je velmi pěkná akce, kterou si hodně užíváme, stejně jako návštěvu Plzně, která je velmi příjemným městem. Byli jsme tu několikrát, a vracíme se vlastně 'domů'. A Jirka Daron (z pořadatelské agentury Pragokoncert Bohemia) je přes 20 let mým kamarádem," prozradil sedmapadesátiletý frontman a jediný stálý člen kapely Peter "Peavy" Wagner, zpěvák a baskytarista. „Rage jsou kamarádi. Zavolali jsme jim a byli nadšení. Navíc 'Peavy' má ke zvířatům vřelý vztah, má doma muzeum preparovaných zvířat," doplnil Daron.

Velbloudi nejsou jediná zvířata z plzeňské zoo, která se mohou pochlubit známými rockovými kmotry. Metalfest, který se pravidelně koná v amfiteátru u zoo, je už od svého vzniku partnerem a podporovatelem zoo. Muzikanti už tak pokřtili třeba medvědy hnědé, žirafy, krajtu mřížkovanou, vlky hřivnaté a nosorožce indického. Jejich kmotry se staly kapely Accept, Uriah Heep, Alice Cooper, Nightwish, Powerwolf, Hammerfall a další. Rage dnes věnovali zoo na chov 10 000 korun.

Lamia je 22. mládě velblouda narozené v plzeňské zoo. „Narodila se 13. března čtyřleté samici Tereze, která je původem z ostravské zoo a je matkou poprvé. Mládě bohužel nekrmila a posléze ztratila mléko. Ale jinak se o něj stará. Vychovává ji spolu se stádem. Výživu převzali ošetřovatelé a zoologové, kteří ji krmí speciálním tučným mlékem pro telata, tady mléčnou směsí," popsal Vobruba. V Plzni je nyní dvacetiletý chovný samec velblouda dvouhrbého Mulisák a mladé samice Kayla, Tereza a Sisi.

Jedenáctý ročník mezinárodního metalového festivalu Metalfest Open Air začal v Plzni ve čtvrtek a potrvá do neděle. „Na první den přišlo 8000 diváků, celkově by jich mělo být až 12 000," odhaduje Daron. Rage vznikly v roce 1984 spolu s ostatními německými metalovými kapelami jako Helloween a Running Wild. Zatím nejnovějším albem je Wings of Rage z ledna 2020.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, křest velblouda, Metalfest, Rage, Lamia, hudební skupina, Plzeň, mléko, Martin Vobruba, festival, Hvězdný prach, Alice Cooper, Uriah Heep, Metalfest Open Air, Accept

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velbloudě z plzeňské zoo má za kmotry německou heavymetalovou skupinu Rage  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.