Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňský kraj přesouvá 120 ukrajinských uprchlíků z Malesic u Plzně a Romy ze Strašic

Většinu ze 120 ukrajinských uprchlíků už přesunul Plzeňský kraj z okrajové plzeňské městské části Malesice. Posledních 16 by mělo odejít začátkem příštího týdne.  Důvodem jsou spory o ubytovnu na místním zámku, které mezi sebou vedou dva subjekty, a není jasné, kdo je majitel objektu. V Malesicích už kraj uprchlíky ubytovávat nebude. Kraj také zařídil přesun všech 108 romských uprchlíků ze soukromé ubytovny ve Strašicích na Rokycansku.

„Z Malesic už bylo v úterý 34 běženců umístěno do ubytovny ve Zbůchu u Plzně, včera 58 do Plzně do privátních bytů a zbylých 16 se přestěhuje začátkem příštího týdne. A chceme je opět umístit do Plzně, aby měli blízko školám a do zaměstnání, které už mají nasmlouvané," uvedla mluvčí kraje Helena Frintová. Jde hlavně o ženy s dětmi, v Malesicích byly tři měsíce. Podle hejtmana Rudolfa Špoták (Piráti) šlo o akci plánovanou tři týdny.

Také ze soukromé ubytovny ve Strašicích odešlo všech 108 uprchlíků. „Šlo o ukrajinské Romy. Včera byli prolustrováni, ověřila se jejich registrace a nároky na ubytování. Ukázalo se, že 34 jich mělo na ubytování nárok, a ti byli převezeni do Nových Domků u Rozvadova, kde je náhradní krajské ubytování," uvedla mluvčí. Dalších 74 bylo převezeno do Prahy, kde si je převzali lidé z občanského sdružení Romodrom a romské neziskové organizace a byli nasměrováni do uprchlických zařízení v Bělé Jezové a ve Vyšních Lhotách.

„Někteří už řekli, že se tam vrátí, protože jinak by ztratili nárok na dávku 5000 korun a na ubytování," konstatovala Frintová. Pokud by se nepřestěhovali do uprchlických zařízení, neměli by na dávky nárok. „Ve Strašicích nezůstal nikdo," dodala. Ubytovna ve Strašicích podle Frintové neměla a ani nechtěla smlouvu s krajem a náklady hradil její majitel.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky romští uprchlíci, Ukrajina, ubytování uprchlíků, Plzeňský kraj, stěhování uprchlíků, ubytovna, uprchlík, Malesice, Strašice, Plzeň, okres Rokycany, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, Zbůch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj přesouvá 120 ukrajinských uprchlíků z Malesic u Plzně a Romy ze Strašic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.