Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do náhradních hnízd se podařilo adoptovat tři osiřelá čapí mláďata

Trojici osiřelých čapích mláďat se podařilo úspěšně adoptovat do náhradních hnízd na několika místech v Plzeňském kraji. Čerstvě vylíhlá mláďata z hnízda umístěném na komínu ve Šťáhlavech přišla o jednoho z rodičů. Samce usmrtil elektrický proud. Samice by sama nedokázala mláďata vychovat, zvířecí záchranáři je proto sundali z hnízda a 24 dní je uměle odchovávali.

Samotné adopci čapích mláďat do náhradních hnízd předcházel podrobný průzkum vhodných hnízd pomocí dronu. Jedno mládě pak umístili experti z plzeňské záchranné stanici živočichů společně s ornitology do hnízda čápů bílých na sídlišti v Horšovském Týně u Domažlic ke třem stejně velkým čapím mláďatům. Druhé teď vyrůstá s dalšími třemi čápy na hnízdě v Boru u Tachova, pro poslední zachráněné čapí mládě našli záchranáři nový domov v Chodové Plané.

Během adopcí kroužkují ornitologové záměrně jiným způsobem mláďata vylíhlá na svých domovských hnízdech. „U adoptovaného mláděte je poznávacím znamením ornitologický kroužek umístěný na levé noze, zatímco původní (domácí) mláďata ho mají na noze pravé. Navíc u čápů se dává ornitologický kroužek až nad patu. Ze země se může teď každý velice snadno dalekohledem přesvědčit, které mládě je které a které jsme kam přidali,“ vysvětlil šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Čápata zachráněná začátkem května byla před adopcí poměrně hodně velká a v perfektní kondici. To vše hlavně díky týmu lidí, kteří se o ně starali. Krmení se jim podávalo po dvou až třech hodinách 24 dní od rozednění až do tmy.

Šlo o minuty, dramatická záchrana tří čerstvě vylíhnutých čapích mláďat z hnízda od jejich ovdovělé matky

Elektrický výboj trafostanice u Šťáhlavského mlýna na řece Úslavě sežehl a zabil dospělého samce čápa bílého přesně 150 m od paty komína, na kterém hnízdil. Bylo to rychlé, elektrický výboj vypnul v daném úseku na jižním Plzeňsku elektrický proud...

Čapí pár, zahnízdil ve Šťáhlavech velice brzy, a to už začátkem měsíce března, patří tedy opakovaně k těm, co na hnízdo přilétají pravděpodobně ze Španělska či Německa již koncem měsíce února a mají mláďata přibližně o měsíc dříve než část populace čápů, která stále létá zimovat několik tisíc km do Afriky a vrací se na hnízda k nám až koncem března, začátkem dubna. Samce bohužel zabil elektrický výboj trafostanice přesně 150 metrů od paty komína, na kterém hnízdil. Když se ovdovělá samice po odebrání mláďat vzdálila od hnízda, místo okamžitě obsadil jiný pár čápů, kteří tam zahnízdili.

„Samotná adopce je kolikrát dosti na hraně, ale stále nám vychází procentuálně i co se výsledného efektu týká jako jeden z nejlepších způsobů, jak vrátit lidmi dočasně chované mládě zpět do volné přírody, zejména když to máme vyzkoušené dnes už u 120 čápů,“ dodal Karel Makoň.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky adopce čápů, uhynulý čáp, čápi, záchrana čápů, hnízdění čápů, kroužkování čápů, DESOP, mláďata, Karel Makoň, hnízdo, adopce, Šťáhlavy, Plzeňský kraj, Horšovský Týn, Domažlice, Tachov, Bor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do náhradních hnízd se podařilo adoptovat tři osiřelá čapí mláďata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.