Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kvůli sporům o ubytovnu přesouvá Plzeňský kraj 120 ukrajinských uprchlíků do jiného zařízení

Zhruba 120 ukrajinských uprchlíků přesouvá Plzeňský kraj z okrajové plzeňské městské části Malesice. Důvodem jsou spory o ubytovnu na místním zámku, které mezi sebou vedou dva subjekty. Není jasné, kdo je majitel objektu. Na stěhování uprchlíků upozornila Česká televize. Rozhodnutí o přesunu kraj oznámil zámku před 14 dny.

"Dohadují se mezi sebou, čí to je. Jeden ubytovnu provozuje a druhý si na ni dělá nárok. Každý tvrdí něco jiného. Jeden platí peníze insolvenčnímu správci, má od něj nějaké povolení, takže jsme řekli, že uprchlíky odstěhujeme pryč," řekl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj už to kraj oběma subjektům oznámil před dvěma týdny a od té doby hledal alternativní ubytování.

"Dnes jich mělo odjet 46, ale protože ubytovatel ve Zbůchu u Plzně nám ráno zavolal, že má jen 34 postelí, tak jich tam odjelo pouze 34 a zbylých 12 odstěhujeme ve středu," uvedl hejtman. Podle něj jde o plánovanou akci.

Špoták novinářům řekl, že proti sobě stojí dva právní názory a kraj nechce řešit, kdo má pravdu. "Bojíme se, abychom se nenamočili do nějakého soudního sporu, navíc to v té ubytovně není ideální. Rozhodli jsme, že je raději všechny přesuneme do jiných míst," dodal. Zámeček je podle hejtmana napsaný na jednu firmu, ale druhá má smlouvu s insolvenčním správcem dosavadního majitele a argumentuje verdiktem soudu. "Je to divné. V pondělí tam večer přijela ta druhá firma a chtěla, aby Ukrajinci šli bydlet k nim. Raději jsme řekli, že je odstěhujeme," uvedl.

Kraj z Malesic přemístí všechny uprchlíky. "Zbylo jich tam ještě asi 80. Budou se stěhovat buď do Čechovky do Plzně, tedy ti, kteří pracují v Plzni, nebo do jiných míst, například do Holýšova na Plzeňsku a tak. Do konce týdne to zvládneme," dodal hejtman. V Čechově ulici provozuje kraj s dobrovolníky státní ubytovnu s kapacitou 250 míst, které jsou obsazené z poloviny.

Do Plzeňského kraje přišlo dosud přibližně 27 tisíc uprchlíků, z nichž je kolem 7300 dětí ve věku tři až 18 let. Práci dosud v kraji našlo 9300 ukrajinských uprchlíků.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královehradeckého kraje

Štítky uprchlíci, ukrajinští uprchlíci, ubytovna, stěhování uprchlíků, hejtman Špoták, ubytovna Malesice, uprchlík, Plzeňský kraj, Česká televize, Malesice, Rudolf Špoták, Plzeň, Česká pirátská strana, Zbůch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli sporům o ubytovnu přesouvá Plzeňský kraj 120 ukrajinských uprchlíků do jiného zařízení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.